Fel effektdata hindrar ny elproduktion

Fel effektdata hindrar ny elproduktion

Nätföretag använder inte nätdata från anslutningspunkter för att se om det finns plats till mer solel i elnätet. Det blockerar elnätet och hindrar ny elproduktion. – Nätbolagen måste bli bättre på verklighetsnära analyser av tillgänglig kapacitet i elnätet, säger Anna Werner på Svensk Solenergi.

När elnätsföretag undersöker om nätet kan ta emot mer elproduktion utgår de från att alla anläggningar kan producera hela sin föranmälda effekt samtidigt. Det sker dock inte. Därför blir det fel, menar Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

– Nätets kapacitet att ta emot el blir i teorin mindre. I verkligheten uppstår oanvänd kapacitet. Det är därför extra viktigt att installatörer dimensionerar anläggningarna väl och föranmäler rätt effekt till elnätsföretagen, säger Anna Werner.

Nätföretagens ansvar
Ett stort ansvar ligger dock på elnätsföretagen. Nätföretag har tillgång till mätvärden genom elmätarna i anslutningspunkten, ändå används inte verkliga data för att analysera hur mycket el som matas in på elnätet.

– Nätbolagen måste bli bättre på att nyttja kunders flexibilitet och mäta sina nät för att få en bättre bild av tillgänglig kapacitet, säger Anna Werner.

Viktigt att veta är att solpanelens märkeffekt endast är ett testvärde som används av producenten som ett jämförelsetal under standardiserade fabriksförhållanden. Under verkliga förhållanden i Sverige ger solpanelerna i princip aldrig sin fulla effekt. Därför ska solpanelernas sammanlagda effekt vara högre än växelriktarens effekt.

Sällsynt med analyser av nätdata
När elnätsföretagen analyserar om det lokala elnätet kan ta emot mer elproduktion tittar de emellertid bara på hur mycket produktion som anmälts och anslutits, påpekar Svensk Solenergi. De utgår från att alla anläggningar kan producera hela sin föranmälda effekt samtidigt, istället för att använda de faktiska mätvärden som finns tillgängliga via elmätarna.

– Väl dimensionerade och anmälda anläggningar bidrar till att det får plats fler anläggningar i elnätet, vilket i slutändan gynnar alla. Kapaciteten för elproduktion i elnäten är en begränsad resurs, säger Anna Werner. Till exempel tar två anläggningar som är föranmälda med 10 kW vardera upp 20 kW av nätkapaciteten, även om de är placerade i olika väderstreck så att en gemensam maxeffekt är 16 kW.

– Detta är vanligt i de lägre nivåerna av lokalnäten. På högre nivåer, och i regionnäten, tar elnätsföretagen viss hänsyn till sammanlagringseffekten mellan olika anläggningar. Analyser av verkliga data är ändå sällsynta även på högre nivå, säger Anna Werner.

Långsamt arbete mot enighet
Elnätsföretagen måste enligt Svensk Solenergi skapa mer utrymme i nätet genom att använda kundernas flexibilitet, exempelvis via incitament i tariffer, genom att köpa flexibilitet eller nyttja villkorade avtal.

– Detta arbete går för långsamt. Flexibilitet är oftast både betydligt billigare och snabbare än nätförstärkningar, menar Anna Werner.

Tillsammans med Svensk Solenergi har Energiföretagen Sverige tagit fram ett informationsunderlag till installatörer av solcellsanläggningar. På sin hemsida skriver Energiföretagen att det är växelriktarens effekt som ska anges i föranmälan. ”Solcellspanelernas sammanlagda effekt är i det här sammanhanget inte intressant då den inte avgör hur hög effekt som kan matas in på elnätet.”

Otydliga krav på nätföretagen
Redan 2020 skrev dock Ei i sin rapport Kapacitetsutmaningen i elnäten (pdf) att beräkning av ledig kapacitet ska utgå från den faktiska belastningen i nätet. Anmäld effekt bör inte ligga till grund för bedömningen eftersom det då kan finnas ledig kapacitet.

– Trots detta finns inga tydliga krav på elnätsföretagen att byta metoder, säger Anna Werner.

– Det behövs tydligare krav på elnätsföretag att använda verkliga mätdata när de undersöker om elnätet är fullt.

Anmäl mindre än paneleffekten
Men också installatörer i solcellsbranschen behöver bli bättre på att dimensionera och anmäla anläggningar för att fler ska få plats med elproduktion i elnätet. Installatörer måste dimensionera solcellsanläggningar rätt och föranmäla rätt effekt till elnätsföretagen.

Genom att välja en växelriktare med avsevärt mindre effekt än solpanelernas effekt kan det befintliga elnätet rymma uppskattningsvis 20–50 procent fler solcellsanläggningar. Installatörer bör välja och föranmäla en växelriktare med en effekt som är avsevärt mindre än solpanelseffekten (en hög DC/AC-kvot). Enligt Svensk Solenergi är det en viktig princip när man designar och installerar en solcellsanläggning – alltså att överdimensionera solpanelernas effekt gentemot växelriktarens effekt vid design och installation av en solcellsanläggning.

Ligger nu hos Ei
Eftersom det är svårt att veta exakt hur mycket solpanelerna kan producera under optimala förhållanden (temperatur, solinstrålning och vinkel) är det enklast att välja en växelriktare med betydligt lägre effekt än solpanelernas. Om installatören ändå av något skäl installerar en för stor växelriktare bör denne begränsas. Den begränsade effekten kan då anmälas till elnätsföretaget. Det kan vara växelriktarens märkeffekt, eller effekten som växelriktaren begränsas till genom en statisk eller dynamisk effektreglering.

Frågan tillhör nu regeringens uppdrag till Energimarknadsinspektionen (Ei) (pdf) att utreda möjligheten för elnätsföretag att använda och fördela outnyttjad effekt i elnäten. Ei anser att vid anslutning av en ny anläggning ska bedömningen om ledig nätkapacitet göras ”utifrån faktiskt och inte potentiellt behov”. Nätföretagen bör därför utgå från ”att kunden använder den faktiska effekten”. Uppdraget ska redovisas senast den 16 december 2024.

———

Solenergi och nätkapacitet: Den 11 november 2024 arrangerar Svensk Solenergi ett webbinarium om vad branschen gemensamt kan göra för att nyttja elnätets kapacitet bättre.

Anmäl rätt effekt: En solcellsanläggning ska föranmälas med den högsta effekt som den kan mata ut på elnätet. Om solpanelerna inte producerar lika mycket som växelriktarens effekt ska den maximala effekten från solpanelerna anmälas. Det kan man läsa mer om i riktlinjerna för maximalt inmatad effekt. Svensk Solenergi har också ett räkneexempel på hur verkligheten kan se ut.

 

2 Kommentarer
Av Morten Valestrand
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Nils-Åke Sandberg skriver:

    Anna Werner på Svensk Solenergi har också stött på ett elnät från Fred Flintstones tid, som rapporteras dagen innan. Man samlar ihop det på ett excelark, som varje illasinnad kan manipulera och skapa kaos dagen efter. Hur verkligheten ser ut är ointressant, det är kartan som gäller. Manuella styrningen borde man ha övergett, som övrig industri gjort redan för 50 år sedan.

    Det är stora stygga övernätet som bestämmer vem som får mata in kraft i nätet och solkraften är ännu inte tillräckligt uppblåst för att kunna stampa till på tårna, helst med högklackat. Motståndet har lösts upp av lag och ordning. Man vrångas med varann och det hämmar utvecklingen, ökar el-förlusterna och sabbar el-användningen.

    Man matar in el i övre nätsystemet i blindo och att skicka kraft från Norrbotten till Skåne är det ultimata slöseriet. Halvera strömmen och förlusterna sjunker till 25 % av ursprungs förlusten.
    Men något radikalt där uppe som drar ner kostnaderna i ett 100 år gammalt grundsystem har vi sett försök med högspännings generator, det sparar in en transformator upp till högspänningen. (Det är inte bara järn och kopparförluster i systemet.) Men att generera mycket i en punkt, innebär långa ledningar till LED lampan som snart finns överallt. Ofta hörs klagan på dyra kraftledningar, tror katten det när man gör på detta viset.

  2. Kalle Andersson skriver:

    Ineffektiva bidragsföretag vill såklart ha mer bidra av andras pengar att slösa bort.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet