”Spritt, förnybart energisystem inte lika sårbart”

”Spritt, förnybart energisystem inte lika sårbart”

DEBATT
Ett energisystem som består av många men mindre och spridda anläggningar med förnybar elproduktion är inte lika sårbart som ett system som är beroende av storskalig elproduktion från ett antal kärnreaktorer, skriver Maria Röske, ordförande för 100% Förnybart. Försvarsmaktens måste därför lägga mer resurser på prövningen av nya energianläggningar, istället för att slentrianmässigt säga nej, menar hon.

Med Rysslands invasion av Ukraina är det svårt att argumentera mot att det säkerhetspolitiska läget kräver ett stärkt militärt försvar. Men det är inte bara med vapen Sverige och Europa kan minska risken för angrepp från Putins Ryssland. Faktum är att varje ny solcellsanläggning och varje nytt vindkraftverk vrider vapnen ur händerna på Putin. Säkerhetspolitiken måste därför breddas till att också inkludera energipolitiken. Ett ensidigt fokus på stärkt militärt försvar är otillräckligt, och måste gå hand i hand med att göra Europa helt oberoende från import av ryska energibärare. Om inte sitter vi fast i en negativ spiral där det är vi själva som fortsätter att finansiera den ryska militärens expansion.

I samband med de kraftigt ökade elpriserna 2021 kom Europas stora import av rysk naturgas i blickfånget. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Av de cirka 560 miljarder kubikmeter naturgas som används i Europa varje år är enbart cirka 230 miljarder kubikmeter egenproducerad. Ryssland har samtidigt ett årligt överskott av naturgas på cirka 300 miljarder kubikmeter. Men faktum är att ekvationen är än tydligare vad gäller olja och kol. I Europa utvinns cirka en fjärdedel av den olja som används, medan Ryssland med en produktion av 11 miljoner fat olja per dag använder 3,4 miljoner inom landet. Vad gäller kol bryts cirka hälften av de 950 miljoner ton som används varje år i Europa, samtidigt som Ryssland har ett överskott på cirka 500 miljoner ton kol varje år.

Och det är inte bara import av fossil energi som gynnar Putin, utan också kärnkraft. En femtedel av det anrikade uran som används i Europa importeras från Ryssland. Och de tre senaste åren har priset på uran tredubblats, vilket gynnat Putins krigskassa direkt. Av världsproduktionen utvunnet uran står Ryssland visserligen enbart för 6 procent, men ryska Rosatom står samtidigt för nästan hälften av världskapaciteten att anrika uran så att det kan användas i kärnkraftverk. Inte minst är det uran från världens i särklass största uranproducent Kazakstan som anrikas av Rosatom.

När energipriserna steg i samband med Rysslands angrepp på Ukraina vidtog EU snabbt åtgärder, med beslut om att EU snarast ska bryta beroendet av ryska fossila bränslen genom att ha fler energileverantörer och minska användningen av fossila bränslen. På mindre än ett år antogs sex paket med lagstiftningsåtgärder, vilket är rekordfart i EU-sammanhang och något som var möjligt enbart tack vare stor solidaritet mellan EU:s medlemsländer i frågan. Och alla som följer energipriserna har kunnat se att det gett resultat. Från rekordnivåer på 300 euro/MWh för naturgas hösten 2022, hade priset sjunkit till 34 euro dryga året senare. Men även om importen av rysk gas minskat kraftigt, från cirka 50 procent av användningen till 15 procent, kvarstår ett beroende. Finns den politiska viljan att fortsätta omställningsarbetet till fossilfritt även när en piska i form av skenande energipriser inte längre viner?

Frågan är inte retorisk, utan i högsta grad reell. Vi har haft all kunskap vi behöver om klimatkrisen i decennier, men ändå var det först med skenande energipriser som EU förmådde växla upp omställningen till förnybar energi. I maj 2022 producerades mer el i EU från vind- och solkraft än från fossila bränslen för första gången. Vi hade varit där långt tidigare om klimatfrågan vägt lika tungt som energiprisfrågan.

Inte heller kopplingen mellan säkerhetspolitik och energipolitik är ny. Totalförsvarets forskningsinstitut konstaterade 2014 att energisystem inte bara är objekt som kan utsättas för hot och risker, men att tillgång till energi också är ett subjekt som kan ”generera nya säkerhetsproblem eller förstärka befintliga sådana.” Att Ryssland inte drar sig för att sabotera Ukrainas energiförsörjning har vi sett med all tydlighet, och även kärnkraftverk har därför blivit militära mål. Även vind- och solparker kan förstås vara militära mål. Men konsekvensen av en utslagen anläggning för förnybar energi blir inte lika monumental som en utslagen kärnreaktor, vare sig sett till produktionsbortfall eller konsekvenserna för samhället i övrigt. Ett energisystem som består av många men mindre och spridda anläggningar med förnybar elproduktion är helt enkelt inte lika sårbart som ett system som är beroende av storskalig elproduktion från ett antal kärnreaktorer.

Vill vi snabbt strypa betalningarna från Europa till Putins krigskassa, minska sårbarheten att plötsligt stå utan tillräcklig energiförsörjning, och samtidigt undvika att bygga enkla militära måltavlor, är 100 procent förnybar energi vägen. Försvarsmaktens måste därför lägga mer resurser på prövningen av nya energianläggningar, istället för att slentrianmässigt säga nej. Regeringen måste samtidigt i kommande regleringsbrev till Försvarsmakten återinföra ansvar för mindre sårbar energiförsörjning, och åter uppdra till Försvarsmakten att utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan med relevanta myndigheter och organisationer i planerings- och prövningsprocesser för förnybar energiproduktion. Tidigare regleringsbrev har också tryckt på att Försvarsmakten ska bidra till samexistens med andra samhällsintressen. Försvarsmaktens ointresse av samexistens med energianläggningar visar att även det är ett krav som måste återinföras i kommande regleringsbrev. Energifrågan är en alltför viktig del av totalförsvaret för att tappas bort, och om Försvarsmakten inte förmår att samverka med det samhälle det är satt att försvara kan man fråga sig vad det alls är satt att försvara.

***

Toppbild: Maria Röske.

 

28 Kommentarer
Av Maria Röske
ordförande 100% Förnybart, vd för sol- och vindkraftsföretaget BayWa r.e
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. André Nilsson skriver:

    Jag tycker Second Opinion borde ta bort hela denna artikel. FPV drönare. Så där är debatten slut och redan är för mycket sagt om det militära kring vindkraftsverk.

  2. Nils-Åke Sandberg skriver:

    Förnyelsebara overheadpyramiden ogillar försvaret som inte vill synas på radar genom sniff på lågan. Det går inte så bra att sniffa med vindpinnar i färdvägen. Men att de skulle förstå elsystemets villkor är en grov överdrift.

    Vindparker uppfattas sannolikt som framskjuten försvars anläggning, som kan köras i ö drift. V1 och V2 kom man inte åt, men dagens mer sofistikerade och dyra grejer behövs det bara lite miljövänlig el-kraft för att komma åt. Så visst är försvaret i högsta grad inkopplat även på el-nätet.

    Faktiska problemet är att förnybara vattenkraften måste dumpas på Tyskland, till under självkostnads pris. Det vi ser av det är ohemul nät och elkostnad så till och med staten måste ingripa med återbetalning av ockret.

    Förlusten i övernätet var år 2022, 12,5 Twh (enligt Svenska kraftnät.) och gissa vilka som får betala för slarvet.
    Vrålsatsningar på elanvändning i Norr brukar följas av pyspunka och fortsatt utflyttning. Halvera strömmen och förlusten sjunker till 3Twh. Övernätet används helt enkelt på fel sätt. År 2023 användes 134 Twh (i dalande) men lika fullt yrar man om 300Twh år 2030 men man har inga elkunder på grund av prissättningen, så man tänker sig att drastiskt öka förlusterna, för det är så det blir. Varför är man så snabb att tappa bort kundunderlaget för produkten högspänd RÅ-kraft? Tänkesätt á la Universitetsfolk helt enkelt. (Har legat nära 140 Twh de senaste 40 åren.)

    Solceller är Kina ensamma om att prisdumpa in i EU, medan lokal solcells industri går i konkurs. Blir som när Sverige exporterade till Kina på 80-talet vi fick en massa handdukar á 3 kr att fördela på en stor mängd småföretag. Har kvar flera, som slog mot Svensk TK industri i Borås. Nu verkar HVDC vara det som exporteras.

  3. Björn Erik Christoffersson skriver:

    Kunde inte släppa Maria Röskes argumentering för att sol och vind är bättre för försörjningstryggheten. Hon tar upp Ukraina som ett exempel för att styrka sin tes.
    Surfade just runt på nätet och finner till min förvåning att det bara är kärnkraftverken som producerar, allt annat har bombats ut. Om detta är rätt så faller hela Röskes resonemang.

    1. Bengt Hellman skriver:

      Gas, kärnkraft och kol har tidigare stått för ungefär lika stora delar av den totala energiproduktionen i Ukraina (i runda tal en femtedel vardera), olja något mindre. Inslaget av förnybara energikällor (vind, sol och vattenkraft) har varit litet.

      Frågan om säkerheten vid kärnkraften i Ukraina oroar. I juni 2023 sprängde Ryssland en stor kraftverksdamm som brukar förse kärnkraftverket i Zaporizjzja med 6 reaktorer med kylvattten. Före invasionen drevs Zaporizjzja med 11 500 anställda. 2024 tros arbetsstyrkan bestå av cirka 4 500 personer. De sex reaktorerna är avstängda.

      Kärnkraftverk är omedelbart sårbara i krigssituationer. Detta beror direkt på det ständiga och permanenta behovet av kylning. Omfattande bortfall av den nödvändiga elektriska kraften eller förstörelse av kylsystemen skulle leda till överhettning av reaktorhärden.

      Använda kärnbränsleelement avlägsnas i allmänhet från reaktorn under ett årligt bränslepåfyllningsintervall. På grund av deras sönderfallsvärme måste de kylas kontinuerligt under decennier. Bortfall av den nödvändiga elektriska kraften eller förstörelse av kylsystemen skulle leda till överhettning av avfallsförvaret.

      Med ökande varaktighet, förvärrar den specifika stressen på personalen och sämre underhåll driftsförhållandena, vilket också ökar sannolikheten för att utlösa allvarliga olyckor.

      Kärnkraftverket i Tjernobyl med fyra reaktorer stängdes helt år 2000, 14 år efter den katastrof som ledde till omfattande radioaktivt nedfall, även över delar av Sverige.

      Ukrainas energiminister har uttalat sig om att landet siktar på att öka andelen förnybar energi till 50 procent till 2035, med det uttalade syftet att decentralisera elproduktionen, minska elsystemets sårbarhet och öka energisäkerheten.

      1. Björn Christoffersson skriver:

        …och likväl är det bara kärnkraften som producerar i krigets Ukraina.

  4. Christer Daleskog skriver:

    Det är märkligt med alla dessa människor som på ett eller annat sätt förespråkar ”förnybar” elproduktion.
    Elkraftteknikens realiteter i ett nationellt kraftsystem verkar inte existera. Total immunitet.
    Planerbarhet, synkron eller asynkron produktion, rotationsenergi, reaktiv effekt, upp/nedreglering ……… vad är det?

  5. Sten Lindholm, Östhammar skriver:

    Vi måste ha våra stora produktionsanläggningar!
    I vårt elsystem måste det i varje ögonblick råda balans mellan förbrukad och producerad energi. Vid en störning i den balansen är det viktigt att åstadkomma en tröghet, som gör att nätfrekvens och spänning inte förändras utanför de säkerhetsramar som har fastställts. Den s.k. svängmassan bidrar här till en tröghet vid en eventuell störning i kraftnätet.
    Fysiskt utgörs svängmassan av tyngden hos de roterande delarna i kraftverkens generatorer och turbiner, som genom sin tyngd har en mekanisk tröghet mot förändringar i rotationshastigheten.
    Svängmassan har stor betydelse för att upprätthålla balansen och säkerheten i elsystemet och fungerar som en kortsiktig och snabb buffert. Solceller saknar helt svängmassa och Vindkraftverk har mycket liten svängmassa, som dessutom inte är synkront kopplade till elnätet. Svängmassan ”bildar rotationsenergi” lagrad i de roterande delarna i våra kraftstationer (främst turbin- och generatoraxlarna och rotorerna). I de stora vatten- och kärnkraftverken uppgår tyngden av de roterande delarna till tusentals ton vardera och utgör ett absolut nödvändigt skydd mot ev. kollapser i elförsörjningen!

    1. Lars-Göran Johansson skriver:

      Det primära vid större avbrott ( i praktiken snabbstopp av kärnkraft) är att snabbt få in energi i elnätet. Rotationsenergin från tunga rotorer är en beprövad variant.
      Men med dagens teknik har det tillkommit fler varianter på att snabbt få in energi i nätet så att frekvensen kan hållas uppe. De brukar gå under beteckningen ”syntetisk svängmassa”.

      T ex användning av snabb kraftelektronik och batterier. Citat ur: https://research.chalmers.se/publication/536840/file/536840_Fulltext.pdf (sid 23):

      ”Sammanfattningsvis visar forskningen att batterier med frekvenssättande omriktare kan ersätta synkron generatorkapacitet i stor utsträckning, men det är ännu oklart om synkron generatorkapacitet helt kan ersättas. I Sverige har vi vattenkraft som bidrar till fysisk rotationsenergi i elsystemet och som kan kompletteras med batterier med frekvenssättande omriktare.”

      1. Sten Lindholm, Östhammar skriver:

        Apropå ”svängmassa”/fysisk rotationsenergi i vårt elsystem.
        Elkraftteknikens realiteter i ett nationellt kraftsystem existerar visst men vi har en lång väg att vandra. Det pågår forskning om s.k. syntetisk svängmassa kan ersätta den ”fysiska” och det är inte gjort i en handvändning…
        I Sverige har vi f.n. sex kärnkraftsaggregat som tillsammans har en kapacitet på ca 7 000 MW och några tiotal stora vattenkraftstationer som tillsammans har en kapacitet på ca 5 000 MW. Det är rätt mycket ”svängmassa” det.

        1. Lars-Göran Johansson skriver:

          Enligt Fingrid, https://www.fingrid.fi/en/electricity-market-information/InertiaofNordicpowersystem/, som administrerar den tillgängliga rotationsenergin för hela det nordiska elnätet, variera den mellan 120 och 280 GWs. Om vi räknar på maxvärdet och säger att ungefär hälften finns i Sverige så talar vi om 140 GWs. Eller ungefär 40 MWh. Är det mycket?

          Sveriges största (hitintills) batteri i Ragunda, Jämtland, togs i bruk för någon månad sedan. Det är på 52 MW/52 MWh. Så rent teoretiskt skulle detta batteri, åtminstone energimässigt, ensamt kunna klara av Sveriges hela behov av rotationsenergi! https://sweden.neoen.com/sv/okategoriserad/2024/sveriges-storsta-batteri-tas-i-bruk/

          Sedan inser jag naturligtvis att teori och praktik inte alltid är samma sak. Men det ger ändå en antydan om vilka möjligheter som finns.
          Utomlands kan man hitta batterier med energiinnehåll i storleksordningen flera 100 MWh.

          1. Klas Roudén skriver:

            Tänkvärt Lars-Göran, men (äkta) rotationsenergi, från allt som roterar synkront i ett växelströmssystem, reagerar vid frekvensändringar med ljushastigheten och ger sina energibidrag.
            Batterisystem i dagens av Svk upphandlade FFR är näst snabbast i intervallet 0.7-1.3 sekunder.
            Vackert så, men vid branta frekvensfall, som vid snabbstopp av stora aggregat, enskilda kärnkrafts-, aggregerad vattenkraft eller av stor (full) import till Nordel på HVDC-länkar från England eller Tyskland mm, skulle det vara förödande om inte den helt momentana rotationsenergin enligt ovan var tillgänglig. Risken skulle då vara mycket stor för total kollaps av hela elkraftsystemet. Därför kan inte denna (äkta) rotationsenergi” ersättas av batterisystem.
            Men innan extra tillskott, styrda av kontrollanläggningar (liksom batterisystemen också är), från alla utvalda vattenaggregat i hela Nordelsystemet börjar ge sina respektive bidrag inom ett par sekunder, så bidrar nämnda FFR från batterisystem till att mildra frekvensfallet.

            1. Lars-Göran Johansson skriver:

              Du har naturligtvis rätt, Klas, i att rotationsenergin från en generator är snabbare än inkopplingen av ett batteri. Det är odiskutabelt. Men det hindrar inte per automatik att också andra lösningar kan fungera!
              När t ex Svk upphandlar kompletterande FFR (det kommer alltid att finnas någon rotationsenergi kvar i Sverige) kräver man aldrig kortare tider än 0,7 s. Och med modern kraftelektronik verkar det att gå att få batterier i drift inom max 0,5 s. Är det good enough?

              Av naturliga skäl blir det ju svårt att göra fullskaleexperiment. Men en som menar att det fungerar är t ex chalmersprofessorn Tomas Kåberger som redan för något år sedan skrev:
              ”Energilager i form av batterier anslutna till nätet kan inte bara stabilisera spänningen utan också hålla frekvenser i nätet stabila även när ett kraftverk behöver snabbstoppas, genom att omedelbart börja leverera energi till nätet.”

              Han stödde sig bl a på exempel från Australien som har nät som tidvis drivs utan stora generatorer. Och han menar att även Gotland, som ju är hopkopplat med övriga Sverige via en HVDC-kabel, är ett annat exempel på att det fungerar utan tillgänglig rotationsenergi.

              1. Klas Roudén skriver:

                Är ju ingen expert på rotationsenergi, vilket inte heller Kåberger i sin aktuella professur är.
                Expertisen finns på Svk, min tidigare arbetsgivare, och där känner man sig nog inte alls trygg med minskningen av rotationsenergin i Sydsverige efter nedläggning av 6 tunga kärnkraftsaggregat (turbin+ generator).
                I SE4 finns nu enligt Fingrid endast ca 0.5 % av Nordels totala rotationsenergi.
                Sådana obalanser i dess fördelning kan innebära försämrad rotorvinkelstabilitet, vilket då ökar risken för effektpendlingar.
                Och rotationsenergin måste också alltid finnas för att fortlöpande jämna ut nätfrekvensen vid normala lastvariationer samt för vindkraftens variationer. Numera förekommer inte sällan också stor överproduktion av vind- och solkraft, där energiöverskottet måste konsumeras som ökad rotationsenergi i rullande synkront anslutna aggregat för att hålla nere nätfrekvensen.
                Min huvudpunkt är:
                För kraftsystemets driftsäkerhet är det livsviktigt med tillgång till ögonblicklig rotationsenergi från allt som roterar synkront i ett AC-nät, alltså allting, inte bara stora generatorer.
                Och vid stora kraftbortfall, se exempel i mitt tidigare inlägg, då är det bråttom att snabbast möjligt hindra frekvensfallet och ingen
                kraftelektronik, inte heller HVDC, slår Maxwells elektromagnetiska grundlagar, vilka styr direktresponsen från synkront roterande objekt i elkraftsystemet.

              1. Christer Daleskog skriver:

                Varför inte kombinera produktion och synkronkompensation i ett kärnkraftsaggregat?
                Det var väl det som hände när kärnkraften byggdes under 70-talet och halva 80-talet.
                Synkronmaskinerna i tex Hallsberg togs ur drift då.

      2. André Nilsson skriver:

        T.ex. så finns det empiri. Men du citerar inte empiri, du citerar istället på samma sätt som IT-konsulterna lyftes till skyarna med värderingar på 50 miljoner per konsult runt år 2000. De saknar helt kontakt med verkligheten.

  6. Stefan Braunias skriver:

    Försvarsmaktens ointresse?
    Det är snarare vindkraftsindustrins hänsynslöshet som är problemet: EnBW tex har sysselsatt försvarsmakten redan 3 gånger med samma ”park”; det är exploatörerna som ställer krokben för sig själva genom att överbelasta försvarsmakten med utsiktslösa försök att kringgå försvarsintressen.

  7. fredrik bruno skriver:

    Som bakgrund till resonemangen om olika mer eller mindre fossilbaserade energikällor i artikeln bör vi komma ihåg att globalt sett (med ett pekfinger i vädret), så är mer än 80% av världens elproduktion fortfarande fossilbaserad (och mängden producerad fossilbaserad elenergi ökar hela tiden – om än långsamt).
    Två tredjedelar av koldioxidutsläppen kommer från icke OECD-länder, och de ökar hela tiden. En tredjedel av koldioxidutsläppen kommer från OECD-länder, och de ligger ungefär stilla, de ökar inte. Så vi är beroende av dyra åtgärder i länder med svagare ekonomi och mindre resurser om vi vill få stopp på utvecklingen.
    Det är klart att vi bör göra vad vi kan, men det känns rätt hopplöst på sikt, och tyvärr också rätt meningslöst.
    Beträffande leveranssäkerheten så har mer insatta personer som Svenolof Karlsson och Jan Blomgren redan tidigare i olika media redogjort för situationen, det finns ingen anledning att upprepa de insikterna här och jag förstår inte varför inte alla debattörer och samhällföreträdare tar till sig och utgår ifrån de tekniska begränsningar som vidlåder de fossilfria kraftslagen. T.ex. som här det här med rotationsenergi, där ett stort antal mindre verk är mer illa ute än ett fåtal stora.

  8. Johan Montelius skriver:

    Vind och sol för oss bara närmare ett gasberoende. Alla kraftslag som baserar sin lönsamhet på kontinuerlig produktion kommer gå på knäna när de ska tävla med subventionerad vind o sol. Så vill vi spela Putin i händerna ska vi fortsätta att plöja ner skattemedel på vind o sol.

    Ett alternativ är naturligtvis ett litet kärnkraftverk i snart sagt varje kommun. Bränslet kan vi som alla vet bryta inom landets gränser.

  9. Göran Fredriksson skriver:

    Energiberedskapen har sedan WW2 varit en del av totalförsvaret och är det åter efter ett avbrott i början av 2000-talet. Detta bör vara allmänt känt och inte behöva ifrågasättas.

    Att ersätta prima kraft med sekunda är ingen energiberedskapsåtgärd. Förmåga till ö-drift och dödnätsstart är exempel på bra energiberedskapsåtgärder.

  10. Björn Christoffersson skriver:

    Påståendet att vind och sol är mindre sårbara än kärnkraft är direkt befängt. Sol och vind är sårbara så fort det inte blåser eller solen lyser, dvs dagligen för sol och med dagars, möjligtvis veckors mellanrum för vind. Kärnkraft går 90 % av tiden och sällan blir alla verk utslagna.

    Att propagera för sol och vind utan att samtidigt redogöra för hur elförsörjningen görs vid mörker och lite vind, gör debatten oseriös.

    1. Bengt Hellman skriver:

      Björn, Rysslands krig i Ukraina visar hur sårbart ett land i krig kan bli med kärnkraft. Ryska styrkor har grupperat sig vid kärnkraftverk eftersom de vet att ingen skjuter på dem om de befinner sig i en kärnanläggning.

      Om en fiende vill slå ut Sveriges elförsörjning är det lättare att slå ut 4 kärnkraftsanläggningar än tiotusentals vindkraftverk och miljontals solpaneler.

      Huvuddelen av den nya elproduktion som behövs behövs för att ge el till vätgasframställning till industrin som behöver vätgas för att producera järn, kemikalier, gödningsämnen och kemikalier. Eftersom vätgas kan lagras i plåtinklädda bergrum kan lager skapa en buffert som gör att den väderberoende elproduktionen från förnybar energi inte är något hinder.

      Sol och vind ger den billigaste elen. Ska vi vara konkurenskrafttiga på världsmarknaden kan vi inte satsa på onödigt dyr el.

  11. Bengt Lilja skriver:

    Vad får ett sådant elsystem för kostnad och kontinuiteten för privatpersoner och företag som behöver elen 24/7 365 dagar om året.

    1. Bengt Hellman skriver:

      Bengt, det finns ett flertal studier som visar att vind och sol ger den billigaste elen även med systemkostnader för att leverera elen 24/7 365 dagar om året.

      1. Johan Montelius skriver:

        Verkligheten talar dock för motsatsen – ju mer sol o vind desto dyrare el.

      2. André Nilsson skriver:

        Nä, i hela världen ser man dessa kostnader rusa i höjden och du kan sluta fantaisera om något annat. Empiri säger att du har grovt fel.

    2. Lars-Göran Johansson skriver:

      Vare sig ett distribuerat system leder till ett högre eller ett lägre spotpris så fokuseras det alldeles för mycket på just själva spotpriset. Spotpriset är den lilla delen av totalpriset!
      Ett räkneexempel. Antag en villa i SE4 (där spotpriset är högst) med 20 A säkringar och 5000 kWh per år.

      För enkelhetens skull använder jag medelvärdet på spotpriset i SE4 hitintills i år, 63,09 öre/kWh.
      Och räknar på både elenergi och elnät från Eon.
      Då hamnar jag på en totalkostnad av 365,75 öre/kWh.
      Fördelat på: elenergi 84,04, elnät 174,32, elskatt 42,8 och moms 64,59 öre/kWh.

      Själva spotpriset är alltså, förutsatt att jag räknat rätt, bara 17 % av totalkostnaden för elen!
      Och antagligen ännu mindre i SE1-3.

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet