Sverige inte beroende av ryskt kärnbränsle

Sverige inte beroende av ryskt kärnbränsle

Det förekommer ibland uppgifter om att det bränsle som används i svenska kärnkraftverk kommer från Ryssland. Sedan det ryska anfallet på Ukraina inleddes har användning av ryskt uran stoppats.

Second Opinion kommer då och då att undersöka om uppgifter som förekommer i energidebatten stämmer.

I en intervju i P1 Morgon i Sveriges Radio fick miljöpartiets språkrör Märta Stenevi frågan om hur hon ser på kärnkraftens framtid. Hon menade att ett argument mot kärnkraft är beroendet av Ryssland. ”Den svenska kärnkraften idag är beroende av uran från Ryssland.”, sa Märta Stenevi.

Bild: Kärnbränsleelement.

Ryskt uran skulle kunna komma till svenska kärnkraftverk på något av två sätt: som importerade rysktillverkade kärnbränsleelement eller som användning av kärnbränsleelement, tillverkade i Sverige eller i andra länder, där ryskt uran ingår.

Någon import av kärnbränsleelement från Ryssland förekommer knappast:

Energiföretagen Sverige skriver:

”Statistik från Statistiska centralbyrån visar ursprunget för uran och kärnbränsle som importeras till Sverige. Statistiken ger vid handen att import av färdigt kärnbränsle (SITC-kod 71877) från Ryssland är i det närmaste obefintlig sedan 2015.”

När det gäller kärnbränsleelement som används i svenska kärnkraftverk tillverkade utanför Ryssland så har ryskt uran tidigare använts, men nya inköp av uran från Ryssland har stoppats sedan Ryssland anföll grannlandet Ukraina. Energimyndigheten skriver:

”Vattenfall har slutit ett långsiktigt avtal med Westinghouse och Framatom för kärnbränsle till de fem reaktorerna som finns på Forsmark och Ringhals. Avtalet gäller från 2024. Vattenfall stoppade handel med Ryssland i februari. I april pausade OKG inköp av anrikat uran från ryska statsägda bolaget Tenex. Westinghouse är leverantör av färdigt kärnbränsle till Oskarshamn 3 och ungefär 15 procent av det anrikade uranet som Westinghouse sedan gör kärnbränsle av till Oskarshamn berörs.”

***

Pressmeddelande från Vattenfall

Pressmeddelande från Uniper

Foto: Lennart Ström, Vattenfall

 

Av Redaktionen
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet