Vi som investerade i vindkraft för att skydda vår planet blir nu mycket illa behandlad av energimarknaden och politiker.
Den 26 juli 2015 erhöll jag ett medelpris på 3 öre/kWh för min producerade el. Av detta skall jag betala 1 öre/kWh till elhandlaren, 0,12 öre/kWh till Svenska Kraftnät. Den fasta elnätsavgiften/månad är 20 000 kronor plus arrende på 3,6 procent av omsättningen. Elcertifikaten ger 14 öre/kWh.
Sedan tillkommer en fastighetsskatt på 35 000 kronor om året som finansdepartementet vill höja. För att elen överförs till mig betalar jag Fortum (numera Ellevio) en fast elnätsavgift på 7 560 perår och en rörlig avgift på 41,28 öre/KWh under höglast och 9,2 öre/kWh under laglast.
Dock inte nog med detta det tillkommer en elskatt på 29,4 öre/kWh plus en elcertifikatsavgift på 2,38 öre/kWh och natuligtvis moms på allt. Elpriset exklusive el blir då 90 öre/kWh plus en massa fasta avgifter. Elpriset som producenten erhåller kan vara noll och ingenting och ändå så blir det totala elpriset så högt, priset är inte attraktivt för konsumenten, som i stället hellre konsumerar fossila bränslen än el.
För näringslivet så gäller andra villkor de betalar endast elpriset och en överförningsavgift på 4,1 öre/kWh plus höga fasta avgifter. Politker och näringslivet kallar detta för marknadskrafter, (en kraft är ett monopol via nätbolagen och den andra kraften är staten via skatter).
Jag anser att vi befinner oss i en planekonomi där planen är att stoppa utbyggnaden av förnyelsebar energi. Sverige har de bästa möjligheter att bygga ut förnyelsebar energi och helt kunna avstå från fossila bränslen, men girigheten från stat och näringsliv (nätbolag) kommer att effektivt stoppa utvecklingen för den bästa lösningen.
Ingen annan näring i landet få stå ut med sådana horribla försämringar än energibranschen! Det finns ingen politisk vilja att justera missförhållanden på marknaden, att politiker varnar för klimatförändringen och dess följder följs inte upp med konkreta insatser för att förbättra energipolitken i landet.
Jag är stolt över att producera ren el-energi, men ju mer ren el vi tillför planeten desto mer blir vi straffade för detta, vilken galenskap!
Alfred Maultasch
PS: Den 29.07.2015 kl 12:55 producerade Danmark 77,3 % av Danmarks elproduktion det vill säga 2700 MW vindel och hade en elimport på 546 MW. Sverige exporterade 4865 MW till ett pris på 8,2 öre/kWh. Något att fundera över. Källa: Svenska Kraftnät.
11 Kommentarer
11 Kommentarer
Göran Fredriksson
8 oktober, 2015: 4:42 e mDet var mycket siffror i inlägget men jag väljer att bara beröra det uppgivna låga priset när du sålde elenergi den 26 juli, 3 öre/kWh.
Varför tycker du att det priset var lågt? Det fanns ju inget behov av din elenergi just då?
Du måste även beakta att vindkraft är sekunda kraft. Att den är sekunda betyder i detta fall att du bara kan leverera när det blåser. Prima kraft, t.ex. vattenkraft och värmekraft kommer när kunden vill köpa kraft. De som på sikt blir de stora vinnarna på vindkraftutbyggnaden är de som har vattenkraft med vattenmagasin.
SvaraMarkus Nyberg
7 oktober, 2015: 10:47 e mJa du Alfred, vad ska vi säga om detta? Kan vi rädda planeten med att producera ström? Ström från ett gäng inte allt för effektiva maskiner. Tyskland provade med detta, spenderade motsvarande ca 1000 000 000 000 (tusen miljarder kronor) på vindkraft och lyckades därefter sätta landets historiska rekord i utsläpp av koldioxid. Hur bidrog detta till att rädda planeten jorden? Hur ska Sverige lyckas bättre?Berätta, jag vill hemskt gärna få veta! Ser fram att få detta förklarat från någon som verkligen kan detta! Hälsningar Markus
Svaramats p
7 oktober, 2015: 10:20 e mHur i hela världen har denna artikel tagit sig förbi källgranskning och den kvalitetskontroll som jag ändå förmodar att Second Opinion gör innan de låter något publiceras i detta forum..
Denna artikel är ju så full av sakfel och ren rappakalja att jag undrar om den person som skrivit under har alla hästar hemma,, om jag uttrycker mig försiktigt..
Följande utdrag ur artikeln talar sitt tydliga språk…
”vi befinner oss i en planekonomi”
”ingen annan bransch har fått stå ut med så horribla försämringar”
”saknas politisk vilja att rätta till missförhållanden på marknaden
”priset inte attraktivt för privata som istället konsumerar fossila bränslen än el”
Ja vad skall man säga om dessa meningar..men lite ”goddag yxskaft” är det minsta man kan säga..
Och sedan lite roligt… å ena sidan får den gode Alfred ”endast” 14 öre i bidrag genom elcertifikaten.. I nästa mening så rabblar Herr Alfred upp alla avgifter som höjer elpriset å nämner då elcertifikatavgiften på 2,6 öre/kwh…
Här kan man bara fråga sig vad den gode Alfred tänkt sig.. att slippa betala elcertifikatsavgiften som hans egen vindkraftsbolag är helt beroende av för att inte drabbas av omedelbar konkurs..
SvaraKalle
7 oktober, 2015: 11:17 f mAtt investera innebär att ta en risk. Vindkraften satsade på en sjunkande båt där länspumpar hela tiden pumpar ut vattnet som strömmar in. När länspumpen inte längre fungerar, stängs av eller flödet av vatten överstiger länspumpens förmåga ja då sjunker skeppet.
Jag tänker inte berätta för skribenten vilka delar som är vad, men skribenten inser säkert att när du sitter i en sjunkande båt så ska du inte gnälla på att båten sjunker när andra betalar länspumpen åt dig och att du själv inte klarar av att betala länspumpen.
SvaraClaes-Erik Simonsbacka
7 oktober, 2015: 8:15 f mTips!
SvaraBesök även http://www.friavindar.se/
Lars Cornell
6 oktober, 2015: 11:27 e mFörst är din information felaktig på avgörande punkter. Svenskt näringsliv och hushåll har samma villkor. Endast den elintensiva exportindustrin har gynsammare villkor.
Svensk el är till 97% koldioxidfri. Vindkraft förbättrar inte det och saknar helt betydelse för klimatet.
Mp och C för den mest miljöförstörande politiken av alla partier.
Svensk vindkraft förstör vår natur, ödelägger våra landskap och gör människor sjuka, hemlösa, förtvivlade, arga och fattiga.
Vindkraftägare har investerat med öppna ögon och alla fakta på bordet. Det är självklart att de skall ta HELA smällen för sitt cyniska handlande och inte förlåtas med ökade subventioner.
SvaraAnders Nilsson
6 oktober, 2015: 5:59 e mYtterligare en som tror att klimatet mår bättre ju mer förnybar el vi producerar. Han är tyvärr inte ensam.
SvaraPlanekonomi är det när man har ett mål för en viss produkt utan att ta hänsyn till behovet. Det brukar straffa sig. T.ex målet 30 TWh förnybart.
Uno Molander
6 oktober, 2015: 4:34 e mOch den 4/10, för 2 dgr sedan, producerade vinden ca 1 % av Danmarks behov. Övriga 99 % var värmekraft (kol, gas m.m.). Låga elpriser och, förhoppningsvis, slopade subventioner så slipper vi kanske se mer nyproduktion av denna föråldrade och förstörande företeelse.
SvaraPer Åhlström
6 oktober, 2015: 4:32 e mOm man investerar i vindkraft utan att förstå hur landets elsystem fungerar får man stå sitt kast. Felet är att vindkraft subventioneras, eftersom det är ett kraftslag som bara dubblerar befintlig kapacitet. Hur många TWh vindkraften producerar är inte särskilt intressant, eftersom det mesta produceras när det inte behövs. Däremot bidrar inte vindkraften när det är mörkt och kallt, vilket är den dimensionerande faktorn för det svenska elnätet.
SvaraKan man inte skilja på effekt och energi ska man nog inte investera i elproduktion.
Mattias Devlin
6 oktober, 2015: 2:42 e mAlfred Maultach,
1, Du producerar inte ren elenergi. Vindkraft släpper ut 12-15 g CO2/kWh vilket är mer än både kärnkraft och vattenkraft, det är förvisso bättre än genomsnittet i Sverige ~25 gCO2/kWh. Men under Juli används det inte mycket fossila bränslen i den Svenska kraftproduktionen.
2. Hade du haft lite basala kunskaper i matematik hade du tidigt insett att småskalig investering i vindkraft inte är lönsamt. Du är dock i gott sällskap på den punkten, det är många i Sverige som inte kan räkna, särskilt ledande miljöpartister…
3. Energimarknaden håller på att haverera även i Sverige tack vare subventioner till elkraft som inte kan leverera efter behov (vindkraft, solkraft). Negativa elpriser kan verka bra för konsumenten på kort sikt, på längre sikt är det dock ödesdigert då trovärdigheten i hela systemet undermineras, se på Tyskland där elintensiv industri flyttar ut ur landet [BASF].
5. Danmark är en intressant förebild som ofta förs fram av förnybart-ivrare. Danmark hade de största utsläppen i Europa per producerad kWh. Idag är de ”bara” näst sämst, Tyskland sprang om dem när de startade sitt ’Energielände’…
Som vindkraftsinvesterare borde du varit medveten om den ekonomiska risken, den miljöförstörelse som din investering gett upphov till bör du dessutom betala ur egen ficka!
SvaraMagnus Hansson
6 oktober, 2015: 2:18 e m”Jag anser att vi befinner oss i en planekonomi där planen är att stoppa utbyggnaden av förnyelsebar energi.”
Det stämmer inte. Vilket totalt svammel i denna artikel! Om du är stolt att producera vind-el är väl bra, men vad har det med priset att göra?
Varför tror du att vindkraft har nåt med klimatet att göra?
Svara