”Skattebefria energidelning inom lokalnät”

”Skattebefria energidelning inom lokalnät”

DEBATT
Intresset för att bygga icke-koncessionspliktiga elnät ökar kraftigt, i syfte att maximera den skattefria egenkonsumtionen, skriver Peter Ols och Per Everhill på Tekniska verken i Linköping. Det driver en utveckling mot parallella elnät, vilket har flera nackdelar, menar skribenterna som i stället förordar en lokalt begränsad skattebefrielse för energidelning i det allmänna elnätet.

De senaste årens solelsboom kan främst förklaras av att den höga energiskatten på el i Sverige gör det mycket lönsamt att konsumera egenproducerad el skattefritt ”bakom elmätaren”. Samtidigt har generösa subventioner gjort att många elanvändare byggt betydligt större solelsanläggningar än vad deras egenförbrukning motsvarar. Detta har, förstärkt av hög vindkraftsproduktion, lett till att elpriserna ofta är låga och till och med negativa de tider då solelen producerar som mest och efterfrågan samtidigt är låg. Detta gör att egenkonsumtion blir allt viktigare för att få ihop solelskalkylen.

För att maximera den skattefria egenkonsumtionen ser vi nu ett kraftigt ökat intresse för att bygga icke-koncessionspliktiga elnät. Bostadsrättsföreningar och företag drar kablar över innergårdar, garagelängor eller inom industriområden för att kunna konsumera en högre andel av sitt egenproducerade elöverskott skattefritt. Av samma anledning vill många elkunder med produktionsöverskott också ta över delar av elnätskoncessionsinnehavarens elnät för att driva dem i egen regi. Samtidigt som man i princip alltid fortsatt vill ha möjlighet att ta ut hela sitt maximala effektbehov från det koncessionspliktiga elnätet vissa tider på året, exempelvis kalla och mörka vinterveckor där egenproduktionen i princip är noll. De nya kablarna ersätter alltså inte dagens elnät.

Per Ols, Tekniska verken, affärsenhetschef nätoptimering

Strävan efter skattefrihet driver en utveckling mot parallella elnät som genom minskande stordriftsfördelar blir dyrare att driva och underhålla. Icke-koncessionspliktiga elnät har också lägre krav än koncessionspliktiga avseende felavhjälpning, informationssäkerhet och skydd mot cyberangrepp. Priset för lägre skatt för enskilda kunder är ett sämre elnät som blir dyrare för det resterande kundkollektivet.

Samtidigt som parallella elnät byggs som aldrig förr kommer nu ett nytt koncept till Sverige. Enligt det nyligen uppdaterade elmarknadsdirektivet från EU ska det vara tillåtet för en elkund att dela med sig eller ta emot delad energi via det allmänna elnätet. En stor fördel är att det inte kräver någon koppling via ny fysisk infrastruktur. Medlemsstaterna ska tillåta detta senast 2027 och har stor frihet i att utforma det exakta regelverket för hur det ska gå till i praktiken.

Per Everhill, Tekniska verken, ansvarig Public Affairs.

I januari presenterade Energimarknadsinspektionen ett förslag för det svenska införandet. Där föreslås att energidelning via det allmänna elnätet ska få göras inom elprisområde, men att det också ska vara skattepliktigt på samma sätt som när kunden köper el på elmarknaden. Skattepålagan innebär tyvärr att det även framöver kommer vara betydligt mer lönsamt att bygga parallella elnät för att dela överskottsenergi än att nyttja det befintliga elnätet för exakt samma sak.

En lokalt begränsad skattebefrielse för energidelning i det allmänna elnätet skulle få flera positiva effekter. Lokal solelsproduktion skulle gynnas med tillhörande klimatnytta. Byggandet av parallella elnät för energidelning skulle upphöra så att kapital kan styras om till mer nyttiga investeringar. Elsäkerhetsriskerna med icke-koncessionspliktiga elnät skulle med en sådan lösning minska.

Optimalt vore om delningen tilläts skattefritt inom nätstationskrets. Då skulle lokalnätens potential utnyttjas maximalt utan nyinvesteringsbehov. En hantering inom samma elnätsföretag skulle förenkla mätvärdes- och datahantering. En sådan lösning skulle till exempel innebära att en bostadsrättsförening skattefritt skulle kunna dela ut överskottsel till sina medlemmar eller att grannar inom ett villaområde kan investera i gemensam elproduktion och fördela denna mellan varandra. Det lokala elnätsföretaget skulle då bli en facilitator för energigemenskaper i befintliga nät som gynnar alla elnätskunder. Optimering i stället för suboptimering.

Oavsett vilken väg som väljs kommer staten förlora skatteintäkter på grund av energidelning. I detta läge är en begränsad skattebefrielse för energidelning inom lokalnät att föredra framför fortsatt paralellnätsutbyggnad.

5 Kommentarer
Av Peter Ols och Per Everhill, Tekniska verken i Linköping
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

5 Kommentarer

  • David Lundback
    25 mars, 2025: 9:12 f m

    Håller i stora drag med debattörerna. Det föreslagna regelverket som nu driver mot fler IKN-nät, ger onödigt komplicerade lösningar och gränssnitt mellan kund och nätföretag – det blir en suboptimering enbart för undvika energiskatt. Har kan elnätsföretagen vara en möjliggörare och garanten som fortsatt ger kunderna tillträde till marknaderna.

    Jag ser fram emot resultaten från Power Circles kommande projekt "Energigemenskaper som stöttar elnätet". (https://press.powercircle.org/posts/news/nytt-projekt-ska-undersoka-hur-energigemenska)

    Svara
  • Fredric Georgsson
    20 mars, 2025: 4:29 f m

    Kloka ord! Om detta inte genomförs ökar dessutom risken att elnätet blir allt mer av en parantes, ett ånglok på museum som inte utnyttjas längre. Varför? Elnätet kommer användas till att överföra allt färre kilowattimmar per år. Kostnaden per kWh eller per månad måste fortsätta stiga för att täcka elnätets alla kostnader. Det leder till att ytterligare investeringar för att undvika att använda elnätet blir lönsamma vilket driver på trenden ytterligare. Solpaneler och energilager blir allt billigare. Tidigare prognoser om att det kommer att krävas dubblerad energiproduktion som ska levereras till elnätet kommer inte realiseras pga stark trend att producera egen el. Om vi vill att elnätet ska finnas kvar i nuvarande omfattning måste energidelning enligt förslaget till. Energiskatten måste dessutom sänkas istället för att indexuppräknas.

    Svara
  • Kalle Andersson
    19 mars, 2025: 6:49 e m

    Precis vad ingenjörerna sa för 20 år sedan så kommer ni först behöva subventioner, sedan kommer ni behöva få elnätet subventionerat och när det inte räcker så kommer ni behöva få skatterabatter. Det är naturlagarna som säger att intermittenta lösningar är så ineffektiva.

    Nu sitter dessa debattörer där och fortsätter att inte förstå.

    Svara
  • Johan Montelius
    19 mars, 2025: 7:07 f m

    Ta bort all energiskatt och sätt momssatsen till 12% – varför betala mer skatt för att steka falukorven än vad man betalar när man köper den.

    Energiskatter är feltänk – vi skall inte minska energianvändningen utan möjliggöra den. Vårt samhälles välstånd grundar sig i vår förmåga att använd energi och detta skall uppmuntras inte bestraffas.

    Svara