”Låt villkorade elnätsavtal bli branschstandard”

”Låt villkorade elnätsavtal bli branschstandard”

DEBATT
Ett komplement till lokala flexmarknader är villkorade avtal, som passar väl för vissa elvändare, skriver Peter Ols och Per Everhill på Tekniska verken i Linköping. Idag är villkorade elnätsavtal ett undantag som kräver särskilt godkännande av Energimarknadsinspektionen.

De senaste åren har kapacitetsbristen i de svenska elnäten blivit alltmer påtaglig. Vi har länge kunnat leva på det kapacitetsöverskott som byggdes upp innan avregleringen av elmarknaden i slutet av 1990-talet. Marknadsutvecklingen på såväl produktions-, som användarsidan har emellertid sakta, men säkert tuggat i sig dessa marginaler. Stora mängder väderberoende elproduktion har tillförts där mycket höga effekter måste hanteras enskilda timmar. Snabbladdning av elfordon förändrar radikalt behovet av el i delar av näten. Till detta kommer en ökad efterfrågan på el från olika industrier, inte minst datahallar.

Bild: Det finns kapacitetsutmaningar i elnäten konstaterar artikelförfattarna. Villkorade avtal kan hjälpa. Foto Tekniska verken.

Peter Ols, Affärsenhetschef Nätoptimering och vice VD Tekniska verken i Linköping Nät AB.

En orsak till utmaningarna är att kunderna ”av gammal hävd”, men också utifrån gällande regelverk betalar för en prima anslutning. Det vill säga rätten att när som helst kunna ta ut den högsta effekt som abonnemanget tillåter. Det har fungerat då kundkollektivet i princip aldrig utnyttjar denna rätt samtidigt i kombination med ovan beskrivna  överkapacitet. Nu ser vi allt fler exempel då detta inte är tillräckligt, exempelvis i stadsdelar med snabbladdning av fordon. Att bygga bort risken för kapacitetsbrist om så för några enstaka timmar kan innebära mycket stora investeringar. Med rätt verktyg kan dessa dock skjutas upp, minskas eller till och med helt undvikas utan att kunderna behöver göra betydande avkall på sin verksamhet.

Enligt gällande regelverk ska kapacitetsutmaningar i första hand lösas med marknadsbaserade flexlösningar. I en del nät finns säkert goda möjligheter att utveckla lokala flexmarknader. En förutsättning för detta är emellertid att det finns en tillräcklig budvolym fördelad på tillräckligt många säljare för att skapa nödvändig konkurrens. I många svenska lokalnät saknas idag tyvärr tillräckligt med kunder med den i tid och rum efterfrågade flexförmågan, exempelvis i en enskild stadsdel. Vi tror att det kommer krävas fler och mer situationsanpassade verktyg för att frigöra kundernas fulla flexpotential.

Ett komplement till lokala flexmarknader är villkorade avtal. Dessa avtal passar väl för elvändare där prima effekt inte är nödvändig för att verksamhetens funktion ska kunna upprätthållas. Idag finns teknik som enkelt möjliggör nedstyrning av effekt utifrån i avtal överenskomna parametrar. Under en elektrifieringsfas skulle detta göra det möjligt att optimera elnäten utifrån idag delvis okända användningsmönster.

Per Everhill, Ansvarig Public Affairs, Tekniska verken i Linköping.

I praktiken orsakas också effektbrist ofta av olika reservdriftlägen vilket innebär att nedreglering kanske endast sker några få timmar per år. Detta skulle leda till minskade investeringsbehov genom en flexibel elanvändning som inte behöver göra mer än ”nödvändigt ont”. Sådana lösningar skulle kunna regleras i standardiserade överenskommelser mellan kund och nätägare om båda parter anser det önskvärt. Om det senare skulle visa sig att de villkorade avtalen inte räcker till för att hantera kapacitetsbristen får nätägaren också ett tydligt kvitto på att nödvändiga investeringar har tydlig förankring i verkliga behov.

Med aktiva elnätsföretag och kunder skulle en ökad användning av villkorade avtal skapa ett slags ”stötdämpare” för ett successivt optimerat elnät med mindre ”luft” i systemet. Ökad användning av villkorade avtal skulle också främja energieffektivisering, investeringar i lagring samt ge kunderna förstärkta ekonomiska incitament för att flytta sitt effektuttag i tid. Tillsammans med frigjord elnätskapacitet som möjliggör positiv samhällsutveckling.

Idag är villkorade elnätsavtal ett undantag som kräver särskilt godkännande av Energimarknadsinspektionen. Detta förfarande utgör en bromskloss för att frigöra dess fulla potential. Istället borde Energimarknadsinspektionen och branschen tillsammans utveckla standardiserade villkorade avtal för de vanligaste typsituationerna som kan uppstå i svenska lokalnät och sedan uppmuntra tillämpning. Då skulle svenska elnätsföretag aktivt kunna erbjuda kunderna en möjlighet att spara pengar och samtidigt stötta elsystemet. Villkorade elnätsavtal bör gå från undantag till standard!

 

 

 

 

Av Peter Ols och Per Everhill, Tekniska verken i Linköping
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

Prenumerera på artiklar


Boken om Sveriges gasberoende

Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

Boken om Sveriges elsystem

Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

Senaste artiklarna

Skriv på Second Opinion

Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
Skicka in din text
Vara-amnen

Ur arkivet