Sveriges brist på elkapacitet kan göra ett svenskt OS 2026 beroende av reservgeneratorer. Kapacitetsbristen hotar nu den svenska tillväxten på allt fler spektakulära sätt, enligt Bloomberg News.
Globalt handelskrig och försämrade exportmarknader är inte de enda potentiella dämparna på Sveriges tillväxt, skriver Jesper Starn på Bloomberg News och nämner Sveriges planer på att arrangera OS 2026. Den allt mer hotande kapacitetsbristen i storstädernas elnät kan få följden att elleveranserna till ett eventuellt OS i Stockholm måste baseras på reservgeneratorer. Ellevio har tidigare varnat för att just den svenska huvudstaden hotas av allvarlig elbrist från 2021.
Som om inte det räckte så försvåras situationen av hotet om ökande effektbrist. Bloomberg konstaterar att den allt svårare situationen för elnätens leveranssäkerhet härrör från omställningen till vindkraft samtidigt som flera kärnkraftsreaktorer stängs.
Svunna tider
OS är endast ett av flera exempel på hur det svenska elsystemets kapacitets- och effektbrist i förlängningen hotar den svenska tillväxten, enligt Bloomberg. Förutom näringslivet i Sveriges största stadsområden, hotas allt från utbyggnaden av ett 5G-nät till industriella investeringar, uppvärmning och ny kollektivtrafik. Tiden när Sverige var Nordens största ekonomi, mycket på grund av billig el, håller nu på att bli ett minne blott – och man kan inte bara skylla utvecklingen på Trump, Kina och Brexit.
Medborgare och företag är oroliga, irriterade och till och med arga, berättar Jonas Kamleh, enhetschef för Klimat & naturresurser på Miljöförvaltningen i Malmö stad. Han undrar själv hur denna situation kunde uppstå i ”den svenska ingenjörsnationen”.
Ambitioner skapar problem
Svaret, enligt Bloomberg, är en mycket ambitiös grön dagordning. Sverige har nu kommit halvvägs genom sin politiska plan att ersätta kraftproduktionen från fyra reaktorer i söder med tusentals vindkraftverk i norr. Med nätanslutningar från 1950-talet blir det en utmaning, tror Jesper Starn på Bloombergs.
Nu kan utbyggnaden av nät och planerbar produktion drabbas av en ekonomi som redan håller på att sjunka efter år med stark tillväxt, varnar Bloomberg.
Sveriges attraktionskraft hotad
Hittills har tillgången på all svensk koldioxidfri el från vattenkraft, kärnkraft och vind under det senaste decenniet lockat miljarder dollar till Sverige. Här finns nu några av världens största företag, som Amazon, Facebook och Microsoft. Det kan nu vara dags att vinka hej då till den utvecklingen, varnar Åke Gustafsson, seniorekonom på Swedbank:
”Många företag är ganska energiintensiva och om vi inte har tillräcklig med kapacitet finns det en potentiell risk att det kommer att påverka långsiktig tillväxt. Globala företag kan placera sina datacentraler var som helst.”
”Vi börjar snart nå en punkt där vi inte längre kan möjliggöra alla förändringar som samhället står inför. Det är samtidigt inte upp till oss att bestämma i vilken turordning det ska nekas tillgång till nätet,” säger Henrik Bergström, chef för samhällskontakter på Ellevio, till Bloomberg News. ”Utan nätinvesteringar och lokal kraftproduktion kommer vi att stå inför stora problem.”
Blackout?
Utmaningen att flytta från kärnkraft till vind verkar helt enkelt vara för stor att hantera för Svenska kraftnät, skriver Jesper Starn. OS-förespråkarna i Stockholm har redan insett att man inte kan lita på framtidens elnät. Enligt Bloomberg har OS-kampanjen planerat in reservgeneratorer i budgeten då varken OS eller ett nytt 5G ingår i Sveriges senaste nätprognoser.
Regeringen erkänner utmaningarna med effektbrist och kapacitetsbrist i elnätet, men enligt energiminister Anders Ygeman är debatten ”lite överdriven, eftersom många företag frågar efter mer kraft på olika ställen”. ”Men vi behöver naturligtvis förbättra överföringskapaciteten mellan norr och söder. Och vi behöver mer kraftproduktion närmare konsumenterna.”
Till de arga skåningarna erbjuder Ygeman emellertid inget hopp, konstaterar Bloomberg. Malmö har redan varit på randen av blackout i vintras och det kommer att bli ännu mindre kraft i nätet framöver om E.ON nu stänger lokala produktionsanläggningar på grund av de skatter som regeringen planerar att införa i augusti, skriver Bloomberg News.
* * *
Bloombergs artikel finns här. Skillnaden på kapacitetsbrist och effektbrist reder Ellevio ut här.
1 Kommentar
1 Kommentar
Nils-Åke Sandberg
5 maj, 2019: 4:11 e mInte alls förvånande att man tror OS i Sverige ska drivas av dieselgeneratorer. Tydligen billigare än några dyra kraftkablar och några transformatorer som ändå behövts.
SvaraHalvfart på tågen blir det nog i några år till och lite omkopplingar för OS.
Agendan från utlandet haltar eftersom informationskällan inte är helt relevant.