Har Svensk Energi träffat en livs levande elkund?

Har Svensk Energi träffat en livs levande elkund?

Det är inte med speciellt stor förvåning jag läser Svensk Energis debattinlägg om vår hyllade kampanj Smutselskollen. En kampanj som syftar till att göra det enklare för elkunder att jämföra elbolag ur miljö- och klimatperspektiv. Debattinlägget visar tydligt att Svensk Energi saknar både kund- och klimatfokus.

Från och med den första juli år måste alla elbolag redovisa vilka energikällor elen de sålde föregående år kommer ifrån. Märkningen går ofta att hitta både på företagens hemsida och på varje enskild faktura som skickas ut till kunderna. Kravet kommer från Energimarknadsinspektionen och syftet är att tydliggöra hur elkonsumenter kan välja elbolag utifrån klimatpåverkan, inte bara pris. En fantastisk reform! 

Problemet är bara att det är väldigt svårt att jämföra olika elbolag med varandra, eftersom man som enskild elkund bara nås av just sitt eget elbolags elmix. Vi bestämde oss därför för att sammanställa alla 120 svenska elbolags elmixer på ett och samma ställe, smutselskollen.se, ett miljökomplement till alla prisjämförelsesajter. Kampanjen är vår mest uppskattade och hittills har över 100 000 svenskar granskat sitt elbolag på smutselskollen.se. Det visar att miljöfrågan står allt högre upp på elkundernas agenda och att allt fler vill vara med och påverka.

Jag kan förstå att Svensk Energi inte uppskattar kampanjen. Flera av deras medlemmar får nu skylta med de fossila inslag de har i sin elmix och blir granskade av svenska folket. Det populäraste bolaget att granska på Smutselskollen är inte helt oväntat statliga Vattenfall. Men Smutselkollen handlar lika mycket om att lyfta alla de förnybara aktörer som finns på elmarknaden. På Smutselskollen hyllas alla aktörer som är 100 procent förnybara, vi hedrar våra konkurrenter på köpt annonsutrymme och otaliga är de aktörer som hört av sig till oss och vill vara med och stötta initiativet.

Men man får inte glömma att elmarknaden är komplex och att branschen har ett uruselt rykte. 7 av 10 svenskar förstår inte ens sin elräkning. Att i denna kontext förklara den miljö- och klimatinsats man kan göra kopplat till sin elräkning är en tuff utmaning. Och vi lär oss varje dag, eftersom vi, till skillnad från Svensk Energi, pratar med ”vanliga elkunder” varje dag. Vi på Telge Energi har under många år kämpat för att förbättra branschens förtroende och i SIFO:s årliga anseendeindex är vi den aktör på elmarknaden som har absolut bäst anseende. Men att leda förtroendeligan ställer höga krav på begriplighet, kundfokus och kommunikation. En utmaning som vi tar på största allvar.

Vi har aktivt valt att inte vara medlemmar i Svensk Energi, en organisation som enligt oss saknar klimatfokus och springer eljättarnas ärende. Vi är en uppstickare på marknaden som vill utmana elbranschen. Det inkluderar att skapa utmanande kommunikation som inte alltid uppskattas av de traditionella aktörerna. Som A. Schopenhauer sa;

”Först blir de förlöjligade. Sedan blir de våldsamt motarbetade. Sedan blir de slutligen accepterade som alldeles självklara.”

Mats Fagerström
Vd Telge Energi

2 Kommentarer
Av Agneta
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

2 Kommentarer

  • Johan Erlandsson
    6 november, 2013: 2:28 e m

    I gott sällskap; det är väl bara Telge och Ekfors kraft (Styrman i Haparanda) som inte är med i Svensk Energi?

    Svara
  • Börje Bergwall
    31 oktober, 2013: 2:12 e m

    EnergiOnline placerar Telge som det sjunde största elhandelsföretaget och således finns det ett drygt hundratal som är mindre. Lite väl magstarkt att kalla sig själv en liten utmanare!

    Lika magstarkt att hävda att man kämpar för att förbättra branschens anseende, när man i själva verket konstant baktalar alla andra aktörer och själv slirar på sanningen!

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet