Likströmsbrytare ett steg mot Supergrid

Likströmsbrytare ett steg mot Supergrid

ABB har utvecklat en likströmsbrytare som ger förutsättningar att utveckla nät för högspänd likströmsteknik, så kallat HVDC. Tekniken är avgörande för utvecklingen av framtidens elnät.

Ulf Moberg, teknisk direktör på Svenska Kraftnät, menar att det är ett steg mot utvecklingen att utforma ett så kallat Supergrid.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

HVDC är högspänd likströmsteknik. I dag används HVDC för att länka samman olika kraftsystem. För Sveriges del handlar det om sammankopplingen med Gotland och andra länder i form av Finland, Danmark, Tyskland, Polen och den blivande länken till Baltikum. Med likströmskablar i vattnet och under jord sker utbytet av el mellan länderna. Tekniken gör det möjligt att flytta stora delar av energi till olika delar av nätet. 

Begränsningen med HVDC-ledningar har fram till i dag varit att man inte har kunnat bryta kraftöverföringen i någon del av sammankopplingarna utan att stänga av hela systemet. Men nu har ABB utvecklat en likströmsbrytare som klarar att bryta överföringar med hög effekt med de krav som gäller för snabbhet och tillförlitlighet.
– HVDC är en överföringsteknik som har fördelen att det blir låga förluster vid överföring på långa sträckor. Tekniken används alltmer och förtätas. Med den här brytaren ges möjlighet att koppla samman dagens ledningar och kablar i ett nät och inte bara mellan A och B. Brytaren behövs för att lösa komplikationer som kan uppstå i ett nät, säger Magnus Callavik, som är teknikchef för Grid Systems på ABB.

Med den nya tekniken vidgas användningsområdet för HVDC. Tekniken är en avgörande förutsättning för att kunna bygga upp likströmsnät med många knutpunkter, antingen som isolerade nät eller som integrerade delar i större växelströmssystem.

– Den här tekniken har efterfrågats för att möjliggöra uppbyggnaden av DC-nät. Nu tar man ett steg mot att bygga DC-nät på samma vis som dagens växelströmsnät. Det här möjliggör att vi skulle kunna koppla ihop de DC-ledningar vi har. En tänkbar möjlighet är att koppla ihop de ledningar som finns till Danmark och Tyskland med Sydvästlänken. Jag säger inte att det ska bli så, det är många andra faktorer som avgör om det är lämpligt, men nu finns möjligheten, säger Ulf Moberg, teknisk direktör på Svenska Kraftnät, och fortsätter:
– Vi kommer med det här teknikgenombrottet sannolikt se fler DC-länkar i befintligt nät men tekniken kommer inte att ersätta dagens växelströmsnät utan enbart komplettera det där det finns motiv för att utnyttja likströmstekniken. Det finns en vision om ett så kallat Supergrid som kommer att koppla samman hela Europa med Nordafrika. En DC-brytare är en förutsättning för ett sådant nät och möjliggör ett steg i utvecklingen åt det hållet, säger Ulf Moberg.

Men det finns redan i dag anledningar att använda sig av DC-ledningar. Förutom att förlusterna blir små vid långa överföringar är tekniken bra för såväl stabiliteten som kapaciteten i nätet.
– Med VSC HVDC (landbaserad högspänd likströmsteknik, RED ANM) kan man ha styrning på reaktiv effekt och till exempel stötta spänningen i södra Sverige. Även kapacitetsmässigt kan man i vissa fall nå högre med en DC-ledning jämfört med en AC-ledning, säger Ulf Moberg.

Kommer likströmsbrytaren att få betydelse för exporten av svensk el?
– Egentligen inte. Vi har ju ambitionen att även utan HVDC-brytaren överföra överskott till andra delar av Sverige och även till Europa, så det blir inga dramatiska skillnader, säger Ulf Moberg.

ABB söker nu efter kraftbolag som vill testa brytaren i drift. Bolaget känner sig komfortabla med tekniken och räknar med att brytaren är helt klar för marknaden om några år.
– Vi har flera diskussioner på gång med bolag som vill vara med i nästa steg utvecklingen av HVDC-brytaren. Vi är verksamma i hela världen så det kan bli varsomhelst, men det är ju ingen nackdel om det sker i närheten av Västerås och Ludvika där vi utvecklar tekniken, säger Magnus Callavik.

FAKTA
– Ett DC-nät kan man generellt säga är ett nät med likströmsteknik, vilket kan vara antingen lågspänning, mellanspänning eller högspänning.
– Ett HVDC-nät är ett nät för högspänd likström, vanligtvis >100 000 V, det vill säga för transmissionsändamål.

Källa: Magnus Callavik, ABB

1 Kommentar
Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

1 Kommentar

  • NilsLennart
    21 januari, 2013: 11:57 f m

    ”testa brytaren i drift”.
    annat var det förr. Då tog Vattenfall och ASEA fram sådana här produkter ihop. Det fungerade väldigt bra.
    Men det går inte nu. då hör väl EU av sig.

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet