Okänd men tillgänglig tidtabell för kärnkraftens revisioner

Okänd men tillgänglig tidtabell för kärnkraftens revisioner

Man kan få uppfattningen av mediarapporteringen att höstens revisioner av kärnkraften plötsligt dyker upp som en nyhet. Men tiderna för årets – och nästa års – revisioner har varit planerade och publicerade sedan länge.

Av Mats Olin på uppdrag av Svensk Energi.

På Nord Pool Spots webbplats finns information om planerade avbrott i elproduktionen i Norden. Information om tidpunkten för de revisioner som just nu pågår i den svenska kärnkraften har varit publicerade där sedan länge. Och även information om alla planerade revisioner för 2012 finns tillgänglig. 

Exempelvis kan man avläsa att nästa års revsion av Forsmark 2 är planerad till 13 maj – 17 juni. Den informationen publicerades för första gången i januari 2009, för två och ett halvt år sedan. Liknande information finns för alla tio svenska reaktorer.

Man skulle kunna önska en mer lättillgänglig presentation av informationen, den är inte helt enklet att finna vid ett första besök på Nord Pool Spots webbplats.

Det sker ibland avvikelser från planerna, och den svanska kränkraften ar de senaste åren dragits med många och långa oplanerade avbrott. Men de flesta planer för nästa års revisioner tycks inte alls eller bara marginellt ha förändrats sedan de presenterats för första gången, för mer än ett par år sedan. Det verkar alltså snarare vara så att kärnkraftsrevisioner normalt sätt är ytterst förutsägbara.

Redaktionen: Artikeln är uppdaterad 110929 kl 8.30

4 Kommentarer
Av Mats Olin
Ansvarig utgivare Second Opinion
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

4 Kommentarer

  • Gunnar Ålfors
    29 september, 2011: 8:21 e m

    Ursäkta. Skrev Stig. Trodde det var den senaste med ogrundade åsikter (Stig Forsberg) men det var ju den tidigare Lennart Linderg som denna gång framförde bättre åsikter än tidigare.

    Svara
  • Gunnar Ålfors
    29 september, 2011: 5:24 e m

    Stig har rätt i att producenterna inte har någon skyldighet att köra efter en ministers önskan. Dock sammanfaller intressena ändå. Produktionsledningarna vill köra kärnkraften maximalt under vintern och att så mycket av revisonen som möjligt läggs på sommaren. Tyvär hindras det ibland av praktiska problem inom kraftverken (Svårt att driva omfattande arbeten parallellt. Entreprenörsbrist, personalens semesterönskemål mm)

    Svara
  • Gunnar Ålfors
    29 september, 2011: 5:15 e m

    Media älskar att framställa det som att de avslöjat olika saker när dessa egentligen varit helt öppna och tillgängliga. Är väl antingen, som det beskrivs ovan, ett tecken på att infogivaren inte är tillräckligt duktig, eller att mediaaktörerna är för dåliga på att söka infon eller ett medvetet knep av media för att väcka uppmärksamhet. Alltså att media låtsas som att infon var hemlig. Kanske en blandning av allt detta.

    Svara
  • NilsLennart
    28 september, 2011: 7:40 e m

    Detta är ju ett känt faktum som media struntar i. Överhuvudtaget VILL de inte ta till sig information eller kunskap. Så sprids idag påstående att när vi ahde höga elpriser i januari-februari 2011 var en stor del av kärnkraften ur drift!
    Jag har sagt det på detta forum förr och upprepar det, vi i elbranschen är urdåliga på att berätta fakta. Förresten var någonstans står det att en ägare till en kraftstation är skyldig att köra den på en tid som näringsministern bestämmer??

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet