Lise Nordin: ”Väldigt positivt med större energisystem”

Lise Nordin: ”Väldigt positivt med större energisystem”

Utmaningen för den europeiska elmarknaden är att bygga ut elnäten. Det anser miljöpartiets energipolitiske talesperson, Lise Nordin, som vill storsatsa på utbygganden:
– I ett större system är det lättare att ta tillvara den förnybara energin, säger hon.

Daniel Löfstedt på uppdrag av Svensk Energi

Lise Nordin om sin syn på en gemensam europeisk elmarknad: 

– Utvecklingen mot en gemensam europeisk elmarknad har bara börjat och allt talar för att vi kommer att få en integrerad elmarknad. Miljöpartiet ser det som väldigt positivt med ett större energisystem, för i ett större system är det lättare att ta tillvara den förnybara energin. Det finns alltid någon plats där det blåser eller något ställe där solen skiner. Det blir enklare att parera skillnader i vädret på en större yta och på det sättet kommer det bli lättare att ställa om till ett helt förnybart system.

Om önskad utveckling inom EU:
– Ett nytt europeiskt initiativ, ERENE, föreslår att EU:s nya stora satsning bör vara på förnybar energi. Bakgrunden är att den tekniska och ekonomiska potentialen för förnybar el i Europa är betydligt större än elanvändningen, men att potentialen är ojämnt fördelad och därför inte utnyttjas. EU har tidigare satsat stort på kol- och stålunionen och även på kärnkraften. Nu är det dags för en ny storsatsning och den här gången på förnybart. Kol- och kärnkraft hör till det förflutna.

Om utmaningarna för den gemensamma elmarknaden:
– Den stora frågan är utbyggnad av näten. Hur ska infrastrukturen se ut? Vi vill se att EU går in med en gemensam utvecklingsinsats. Miljöpartiet ser det som att elnätet är minst lika viktigt som vägarna där EU investerar mycket pengar. Vi vill också se att elnätsutbyggnaden blir en post i statsbudgeten. Vi i riksdagen ska ta ett politiskt initiativ i Sverige och tillföra pengar för utbyggnaden av elnäten, som bör jämföras med vår utbyggnad av vägar och järnvägar.

Om nätutveckling:
– Tyskland är ett positivt exempel. Där har man öppnat näten för alla så att fler kan producera el, den utvecklingen tror jag är bra.

Om prisutvecklingen:
– Mycket tyder på att vi kommer att få se ökade elpriser i Sverige. Vi har historiskt sett haft väldigt låga elpriser. Och med en ökad integration med EU kan vi inte fortsätta att subventionera priset. Det vi måste göra i framtiden är att sänka energianvändningen och här måste vi politiker erbjuda verktyg för att stödja människor och företag att lyckas.

————–

Läs tidigare delar i intervjuserien.

Del 1: Daniel Johansson, statssekreterare på näringsdepartementet: ”Utmaningarna är enorma”

1 Kommentar
Av Daniel Löfstedt
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

1 Kommentar

  • Palmon Harald Hult
    1 december, 2012: 5:46 e m

    Lisa, det har inte slagit dig att vi behöver använda mer energi i Sverige än i motsvarande sydeuropeiskt land?
    Vi bor ju i ett land där vi under stora delar av året måste värma upp våra bostäder, och dessutom blir vi snabbt fler och fler.
    Att då sänka den totala energianvändningen är knappast särskilt realistiskt.

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet