Med kärnkraft kunde Tyskland redan nått klimatmål

Med kärnkraft kunde Tyskland redan nått klimatmål

Skulle Tyskland, med Europas högsta elpriser, ha hållit fast vid kärnkraften, skulle enorma belopp ha sparats och landets utsläpp vara mycket mindre, enligt en ny vetenskaplig studie. Skulle Tyskland dessutom ha investerat i ny kärnkraft, kunde landet redan ha nått sina klimatmål, och det med halva kostnaden för Energiewende.

En rad beräkningar över kostnaderna för den tyska energiomställningen, Energiewende, har lagts fram genom åren. En siffra som återkommit, 520 miljarder euro sammanräknat för perioden 2000-2025, härstammar från Düsseldorfer Institut für Wettbewerbsökonomik (DICE, institutet för konkurrensekonomi), beskrivet också på Second Opinion i samband med att kalkylen presenterades.

Bild: Kärnkraftverket Grafenrheinfeld som stängdes 2015. Foto: Wikipedia.

Vid 2030-talets slut kan summan kalkyleras vara uppe i en biljon euro, enligt samma institut, en siffra som nämndes också av den tyske miljö- och senare finansministern Peter Altmaier medan denne ännu var i ämbetet. Ett mått på beloppet ges av att det tiofaldigt överstiger Sveriges årliga statsbudget.

Nu finns beräkningar för hur situationen skulle kunna se ut i Tyskland om landet hade behållit kärnkraften och nyinvesterat i den – Atomausstieg, kärnkraftavvecklingen, är som bekant ett huvudelement i Energiewende. Kalkylerna, gjorda av Jan Emblemsvåg, professor vid Norges tekniska universitet, grundar sig på den faktiska utvecklingen av det tyska elsystemet åren 2002-2022 och finns publicerade i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Substainable Energy. Dokumentet kan hämtas här.

Sammanfattningsvis, enligt studien, skulle 600 miljarder euro ha sparats in och mycket mer utsläppsfri el ha producerats, om Tyskland hade hållit fast vid kärnkraften.

Baserat på officiell myndighetsstatistik minskade de tyska växthusgasutsläppen från elproduktionen under perioden 2002-2022 med 25 procent, medan kostnaderna för omställningen till vind- och solkraft gick på 696 miljarder euro, varav 310 miljarder var statliga subventioner. Som jämförelse skulle en vidare drift av den tyska kärnkraften 2002 baserat på det årets driftkostnader fram till och med 2022 ha belöpt sig på 91,3 miljarder euro.

Jan Emblemsvåg, professor vid Norges tekniska universitet.

I genomsnitt under tjugoårsperioden producerade de förnybara energikällorna i Tyskland 181,8 TWh el per år. Med kärnkraften kvar i bruk på oförändrad nivå, skulle denna fortsatt ha producerat 185,6 TWh/år, detta dessutom med den väsentliga fördelen att elen skulle ha levererats konstant och oberoende av vädret.

Jan Emblemsvåg frågar sedan vad som skulle ha kunnat åstadkommas om Tyskland inte bara hade behållit kärnkraften, utan även hade byggt ut den under de tjugo åren. Han baserar den kalkylen på det utbyggnadstempo som Kina haft under perioden och de faktiska kostnaderna för de kärnkraftverk som under samma period tagits i bruk i Sydkorea och Förenade Arabemiraten.

I antal innebär det 16 nya reaktorer, varav den första skulle ha tagits i bruk 2010 och det sista 2019. Slutsatsen är att Tyskland baserat på de här förutsättningarna skulle ha ökat sin årsproduktion av kärnkraftsel med 186,3 TWh. Vilket innebär att behovet av övrig elproduktion (alltså icke-kärnkraft) 2022 skulle ha reducerats till 121 TWh/år. Räknat på samma nivå av förnybar el som 2002 skulle i så fall bara behov av 58,9 TWh fossil elproduktion ha återstått. Rent matematiskt en 73-procentig minskning av Tysklands faktiska fossila elproduktion 2022.

Nedan Emblemsvågs illustration av de kalkylerade inbesparingarna för de två alternativen – utbyggnad med 16 kärnreaktorer (rött), bibehållande av 2002 års kärnkraft (grönt) – jämfört med den faktiska kostnaden (blått). Med bibehållen kärnkraft skulle 605 miljarder euro ha sparats. Med utbyggnad av 16 reaktorer skulle besparingen minska till 332 miljarder euro, men en stor del av utsläppen skulle ha eliminerats.

Jan Emblemsvåg påpekar att hans kalkyler med nödvändighet bygger på en mängd antaganden. Han diskuterar dem också utförligt och påpekar bland annat att till exempel en utbyggnad av kärnkraften i Tyskland skulle ha förutsatt en teknisk och politisk beredskap som inte existerat.

Likväl är proportionerna som synes markanta. Emblemvågs sammanfattning: ”Det kan inte råda några tvivel om att Tyskland, ifall landet hade investerat i ny kärnkraft i stället för väderberoende elproduktion, skulle ha nått en större dekarbonisering med mycket mindre nominella utgifter. Den korta konklusionen är att Tyskland i så fall skulle ha nått sina klimatmål med betydande marginal och med halva kostnaden för Energiewende.”

För en helhetsbild av alla kostnader som hör ihop med elsystemet behöver, som Second Opinions läsare vet, hänsyn tas också till annat än elproduktionen och subventionerna av den. Emblemsvåg går i sina kommentarer till en del in också på detta.

Till exempel omfattar de här redovisade kalkylerna inte kostnaderna för att bygga en slutdeponering av det tyska kärnavfallet. Å andra sidan skulle kärnkraften ha tillfört en rad egenskaper som den väderberoende energin inte har, som stora mängder restvärme och olika slags nyttor och förmågor som elsystemet behöver för sin stabilitet, oräknat att de väderberoende kraftslagen kräver ett mer utbyggt elnät, ständig balansering och stor lagringskapacitet.

Jan Emblemsvåg avslutar med att osäkerhetsfaktorerna i hans studie inte rubbar på det positiva utfallet för kärnkraften, med tillägget att den slutsatsen inte räknar in den politiska faktorn och dess konsekvenser för finansieringsviljan. I fråga om den förda politiken hänvisar han i stället till den tyska riksrevisionen Bundesrechnungshofs förödande slutsatser, redovisade av Second Opinion här.

 

 

 

5 Kommentarer
Av Svenolof Karlsson
Second Opinions skribent
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

5 Kommentarer

  • Ulf Westberg
    24 oktober, 2024: 6:29 f m

    Tyvärr irreversibelt i Tyskland, som i Sverige – och utan riktig konsekvensanalys tas felaktiga beslut. Mp gick ut inför valet 2014 att de skulle verka för att stänga kärnkraftsreaktorer – både av politiska skäl men även för att underlätta för exploatörer av vind- och solkraft. Om nu elproduktion via kärnkraft stängs ner, men förbrukningen fortfarande finns behövs alternativa producenter, d.v.s., vind- och solkraft. Det S borde gjort, vilket inte skulle ha lett till dessa problem, skulle varit att gå med på Oskarhamn 1, men att resten skulle vara kvar (O2, R1 och R2), men de gjorde de inte utan lade sig på rygg för Mp.

    Nu har det visat sig att ökad andel vind- och solkraft leder till andra problem (som i och för sig ”lätt” kan lösas via flexibel elanvändning och energilagring – vilket visat sig vara svårare än tänkt att genomföra). Det skulle räckt med ett enkel pappersskiss för att inse att elproduktion går hand i hand med elkonsumtion. Tag exemplet med HYBRIT – som nu har gått in i den fas det borde varit hela tiden, alltså att genomföra utvecklingen på en kontrollerat sätt – där LKAB inte hade något annat svar på varifrån elen skulle komma än. ”Det måste gå”.

    Det rimliga är att det finns ett samordningsorgan, vilket till exempel Svenska Kraftnät kan vara, som långsiktigt tar in underlag på när, var och hur mycket effekt som behövs och därefter i samråd med olika parter ger rekommendationer om hur detta kan lösas. Det kan röra sig om vilken typ av produktionsenhet är den bästa (gas, kärnkraft, vind, sol etc.), om det behövs lagringslösningar, om elnätet behöver förstärkas eller byggas ut etc., och tillsammans med påverkade företag hanteras utbyggnad av både producenter, elnät och konsumenter hand i hand. Detta verkar inte fungera som tänkt…

    Svara
  • Klas Roudén
    16 oktober, 2024: 6:22 e m

    Den tyska kärnkraftsavvecklingen har ju också spillt över på Sverige genom vår ”import” av ökade elpriser här.
    Men så har vi ju dessutom vår egen förtida dito avveckling.
    Hur stor är samhällskostnaden för denna?
    Också med tillhörande ökat CO2-utsläpp i Nordeuropa genom ökad fossilkraft där, både för den uteblivna elexporten från oss samt för elexporten (tidvis) till oss.
    När kommer vår egen totalkalkyl för ovanstående?
    Bästa kompetens och objektivitet i en sådan kalkyl tror jag finns utanför våra tekniska högskolor.
    Vi har rätt att få veta sanningen om samhällsskadan, som ju pågår, i konkreta siffror.

    Svara
  • Rickard Ohlin
    15 oktober, 2024: 6:56 f m

    Det är tydligt att Energiwende = Energiwelte.

    Svara
  • Lars-Göran Johansson
    15 oktober, 2024: 5:47 f m

    Ofta, väldigt ofta, så talar man om Tysklands höga elpriser. Och så också här. I artikelns ingress står det: ”…Tyskland, med Europas högsta elpriser, …”

    Men ingen verkar kolla sanningshalten i detta.
    Går man in på https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices?deliveryDate=latest&currency=EUR&aggregation=Yearly&deliveryAreas=LT,GER,PL och kollar snittpriset hitintills i år så är det visserligen högt för Tyskland – 70,73 eur/MWh.
    Men högre för Litauen – 87,13 eur/MWh. Och ännu högre för Polen – 91,85 eur/MWh!

    Och båda dessa importerar var för sig ungefär lika mycket el från SE4 som Tyskland gör.
    Då måste det väl t ex vara Polen som i första hand drar upp spotpriserna i SE4? Inte Tyskland!

    Svara
    • Svenolof Karlsson@Lars-Göran Johansson
      17 oktober, 2024: 8:40 f m

      Lars-Göran Johansson talar om Nordpools elpriser, som emellertid utgör bara en mindre del av elkostnaden för slutkunden. Enligt statistik från BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) kostade elen i Tyskland under första halvåret 2024 för ett genomsnittligt hushåll totalt 41,35 cent/kWh (cirka 470 öre/kWh). Och då är den så kallade EEG-avgiften (för subvention till producenterna av förnybar el) inte medräknad – den lades i juli 2022 in i statsfinanserna och syns därför inte på elfakturan. Med den inräknad drar priset för slutkunden i väg klart över 5 kr/kWh.

      Studera gärna statistiken närmare här: https://www.bdew.de/service/daten-und-grafiken/bdew-strompreisanalyse/

      Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet