I dag välkomnar Second Opinion Svenolof Karlsson som ny skribent. Han har bevakat energifrågor under många år, bland annat som journalist på Dagens Industri.
Varför är energiområdet intressant?
– Det är ett område där allt möts: samhällsvisioner, politik, populism, teknikutveckling, miljövånda, krassa ekonomiska fakta och agendor som kräver uttolkning, säger Svenolof Karlsson.
Svenolof som är finlandssvensk boende i Nynäshamn ser att Sverige är ett ingenjörsland, men den miljö energibranschens ingenjörer tvingas in i kan kännas som en ”krigszon”, där aktörerna slår vilt omkring sig med argument som ingenjörerna inte är vana vid.
– Samma utveckling finns inom EU. Energipolitiken har blivit ett område alla har åsikter om, och energipolitiken handlar om enorma pengar.
Vad saknar du i nyhetsrapporteringen om energi?
– Det finns inte mycket nyhetsrapportering värd namnet. Medierna har abdikerat, de förstår inte logiken i energifrågorna. Framför allt sviker medierna när det gäller att ge sig in i fakta. Man förhåller sig som om alla ståndpunkter skulle vara likvärdiga.
Många talar om vikten av systemperspektiv i energifrågan, hur uppfattar du saken?
– Med ett systemperspektiv utgår man inte från en detalj som man är kär i, utan frågar hur man skapar en helhetslösning, där hela kedjan – energitillförsel, el- och värmeproduktion, distribution, slutanvändning, handelssystem, vad det nu kan handla om – fungerar ihop effektivt, robust, ekonomiskt och miljömässigt acceptabelt.
Varför vill du skriva för Second Opinion?
– Därför att Second Opinion läses av branschfolk och andra energisakkunniga. Det blir spännande med en publik som ställer höga krav.
Vad är din drivkraft som journalist?
– En viktig egoistisk drivkraft är att jag vill försöka begripa själv. Världen må se ut hur den vill, men det ger mig tillfredsställelse att förstå hur och varför saker sker som de sker.
Svenolof tycker inte att energibranschen ska acceptera ”skurkrollen” i media:
– Jag reagerar på att så många artiklar skrivs med utgångspunkt att man har svaret klart innan man ställt frågan. Energibranschen ges i mediedramaturgin skurkrollen på ren rutin. Jag tycker att energiföretagen är för flata i detta.
Du har i en rad böcker skrivit på djupet om olika naturvetenskapliga och historiska ämnen, som till exempel om mobiltelefoni, plast och bergsklättring. Hur har det blivit så?
– Att lära sig något nytt kan aldrig vara fel. Ju fler områden man ger sig in på, desto fler samband ser man, och att skriva böcker kan vara en effektiv läroprocess.
Läs Svenolof Karlssons artikel om det nordiska energisamarbetet.
Kommentera
Obligatoriska fält är markerade med *