LED-lysrör energisnålare

LED-lysrör energisnålare

Jonny Petersson lyfter fram fördelarna med LED-lysrör som energisparare. Det snabbaste sättet att minska elanvändningen är att kapa watten, skriver han.

Drygt en tredjedel av Sveriges totala belysning består av lysrör. Det handlar alltså om flera miljoner rör. Men bara cirka fem procent av dessa är energisnåla, kvicksilverfria LED-lysrör. Det innebär att många fastighetsägare går miste om 60 procent lägre energiförbrukning, utfasning av giftigt kvicksilver och sänkt underhållskostnad.

Sverige ska år 2030 ha 50 procents effektivare energianvändning jämfört med 2005. Men redan nu kan många sektorer minska energiförbrukningen för belysning direkt. Lysrör finns överallt; i trapphus, fastigheter, köpcentrum, tågterminaler, industribyggnader, produktionsanläggningar, parkeringshus, för att nämna några. Och 95 procent av dessa är lysrör som drar alldeles mycket energi.

Och den mest miljövänliga kilowattimmen är ju den som aldrig behöver produceras.

Ta till exempel ett parkeringsgarage med plats för 600 bilar och som har två lysrör à 58 watt på varannan bilplats och ljuset tänt dygnet runt. Det ger en förbrukning på cirka 297 000 kWh per år. Byts alla 600 lysrören ut mot LED-lysrör sänks effektförbrukningen med cirka 33 watt per rör vilket ger en årlig besparing på drygt 170 800 kWh. Det motsvarar en årlig genomsnittlig elförbrukning för sju villor.

LED-lysrören har i snitt tre gånger längre livslängd så de kommer att hålla mellan fem till sex år. Det kan jämföras med att man i snitt byter konventionella lysrör vartannat år. Dessutom kan cirka 1200 mg kvicksilver fasas ur verksamheten. (Beräknat på 2 mg kvicksilver per rör).

Ett exempel ur verkligheten är produktionsanläggningen inom metallindustrin som bytte cirka 700 konventionella lysrör mot LED-lysrör och fick en energibesparing på 41 000 kWh per år. Och kunde fasa ut omkring 1400 mg kvicksilver. Inköpet av LED-lysrör återbetalades på tre år och har därefter varit en ren vinstaffär för produktionsanläggningen.

En stor fördel med LED-lysrör är att man behåller befintlig armatur och byter bara ut lysrören. Man förlänger livet och återbrukar fungerande armatur, vilket i sig är en hållbarhetsgärning. LED-lysrör ger även hyresgäster som inte får göra ingrepp i lokalen möjlighet att sänka sin elnota. De byter helt enkelt ut lysrören.

Energimyndigheten släppte nyligen slutrapporten av Belysningsutmaningen. Där bedömer Energimyndigheten att elanvändningen för belysning i bostäder, lokaler, industri och vägbelysning har minskat från ca 14 TWh år 2010 till ca 11 TWh år 2016. Potentialen för besparingar bedöms vara hög, upp till cirka 50 procent. Det snabbaste sättet att minska elanvändningen är att kapa watten. Genom att byta till LED-lysrör kan vi göra det över en natt.

 

Källor: branschkansliet.se, energimyndigheten.se

 

 

 

 

 

 

 

1 Kommentar
Av Jonny Petersson
Key Account manager, Signify
Profil Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Vid publicering av en kommentar gäller följande regler:

– vi vill att alla som kommenterar ska vara identifierbara personer och vi vill därför för- och efternamn anges av den som kommenterar

– vi vill att diskussionen på Second Opinion ska hålla en god och respektfull ton och publicerar inte kränkande omdömen om enskilda personer.

Second Opinion förbehåller sig rätten att radera texter som bryter mot våra villkor och regler.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *

1 Kommentar

  • Nils-Åke Sandberg
    18 juni, 2019: 8:04 e m

    Jomenvisst sparas ca 4-5 Twh på att byta lampor men det måste plockas in på 1 år eller mindre. Elpriset går upp på den manövern, kan man minska säkringen och få ner abbonemanget på det sättet också, blir det ytterligare hål i leverantörsintäkterna.
    Nätpriserna har redan rusat uppåt i ren skrämselhicka. Det blir elkraft över som måste säljas och sånt kostar pengar och ansträngning. Det är enklare att höja priset. Att spara för en blir ett svart hål för någon annan, om det görs alltför abrupt. Ofta glöms det bort att sänka inkommande säkring.

    Svara

    Prenumerera på artiklar


    Boken om Sveriges gasberoende

    Läs boken om vad Sverige använder energigas till och hur sårbar den svenska gasförsörjningen är.

    Boken om Sveriges elsystem

    Det svenska elsystemet går i otakt med omvärlden och marginalerna krymper. I ett läge där vi behöver allt högre överföringskapacitet i elsystemet har denna i stället krympt och elpriserna har skjutit i höjden. I den här boken beskriver tre initierade ingenjörer hur trenden kan vändas.

    Senaste artiklarna

    Skriv på Second Opinion

    Alla är välkomna att skriva på Second Opinion. Vi publicerar dels artiklar som fördjupar kunskaper om energifrågor dels aktuella debattartiklar.
    Skicka in din text
    Vara-amnen

    Ur arkivet