Nattvätt sparar bara ören

Nattvätt sparar bara ören

”Nattvätt ska ge billigare el” skriver TT med anledning av regeringens förslag om timmätning av el. Men sparpotentialen är liten visar siffror från Energimyndigheten.

Av Mats Olin på uppdrag av Svensk Energi.

Regeringen kom igår med förslaget att konsumenter ska kunna få sin elförbrukning avläst per timme. Ett syfte är att konsumenter ska kunna välja att köra energislukande maskiner på tider då elen är billig, till exempel på natten. I medier har detta tolkats som att det finns pengar att spara genom att exempelvis tvätta på natten. 
Men besparingspotentialen är begränsad, visar det sig.

Enligt Energimyndighetens tester av tvättmaskiner drar de ungefär en dryg kilowattimme per tvätt. Då blir elkostnaden per tvätt en dryg krona om elpriset ligger på 1 krona per kilowattimme. Skulle det vara hälften så dyrt på natten som på dagen – skillnaden är normalt 10-20 öre – blir besparingen alltså bara några tiotals ören per tvätt. Tvättar man en maskin varje natt handlar det inte om att spara mer än kanske några kronor per månad.

Resonemanget bygger på att man flyttar tvättiden från den dyraste till den billigaste timmen. För den som idag tvättar på helgen – då elen är billigare än på vardagar – finns ännu mindre att spara. Det ska sägas att det är frågan om moderna, mycket energisnåla maskiner i Energimyndighetens test. För tio år gamla tvättmaskiner är elförbrukningen ungefär dubbelt så hög.

Sparpotentialen är större för torkskåp som enligt Energimyndighetens test drar 3 – 5 kilowattimmar per torkning.

Energimyndigheten har sammanställt hur ett genomsnittligt hushåll använder el och skriver: ”Kyl och frys respektive belysningen är de två största posterna. Underhållnings¬elektronik som stereo, tv, dvd, video och dator med tillbehör, är den tredje största posten. Matlagning och disk kommer sedan, och sist kommer tvätt och torkning.” I denna sammanställning ingår inte eventuell uppvärmning av bostaden med el.

Frågan är vilken elanvändning som i praktiken i ett vanligt hushåll kan flyttas till tider då elen är billig?

15 comments
Mats Olin
Av Mats Olin
Second Opinions skribent
PROFILE Second Opinion drivs på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Läs mer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

15 Comments

 • NilsLennart
  17 februari, 2012, 5:40 e m

  På Jönköping Energi införde vi styrd last via rundstyrning 1969. Att styra bort tvätt och diskmaskiner gav väldigt liten prisinverkan, då hade vi ändå ett elpris (el+nät) som var 3 ggr så högt på dytid som på billig tid. Däremot styrde vi och det gör de fortfarande kundernas VVB-beredare till lågpristid. Det fanns också en kundtyp som köpt ackumulerande sytem och enbart använde lågprisel. Tyvärr slogs detta sytem fullständigt samman 1996 eftersom inga andra elhandlare än Jönköping Energi ville sälja el med tvåprissystem.
  Dessutom msåte ju naturligtvis ett system med timmätning bygga på helt rörligt elpris. Jämför man januari och februari 2012 så har kunden med rörligt pris förlorat jämfört med en med rörligt även om man flyttar 4 diskar och 3 tvättar från extrem högt till extrmt lågt pris. Nu är det ju i praktiken så att de flesta tvättar inte förmiddag vardag när priset är som högst. Jag har mycket stort material att med hjälp av rundstyrning flytta last och kan konstatera att det mest ekonomiska är att kortvarigt, endast en kvart i taget, stänga av elvärmen (se upp för återvändande last) och att flytta VVB.

  REPLY
 • Runar Brännlund
  17 februari, 2012, 4:45 e m

  Intressant. Ja, som jag skrev, effekten KAN vara överdriven. Niclas, har du några referenser så tar jag gärna emot dom
  /runar

  REPLY
 • Niclas Damsgaard
  17 februari, 2012, 4:38 e m

  Runar har förvisso en poäng i detta. Dock, på Sweco har vi gjort en analys där vi använde riktiga buddata och flyttade last. Analysen visade dels på en stor känslighet. Om man flyttade last vid tillfällen med höga prisspikar var det lätt hänt att prisspikar dök upp i andra timmar. Men, analysen visade också på möjligheter till betydande kostnadssänkningar genom att elpriset sänktes vid perioder med höga priser genom att last flyttades.

  REPLY
 • Runar Brännlund
  17 februari, 2012, 3:31 e m

  Det finns en stor risk att ”sparpotentialen” är rejält överskattad även om det är så att man kan reallokera användningen av el från dag till natt. Skälet till detta är att om många elanvändare omfördelar användningen så kommer det naturligen få en effekt på priset. Vi får helt enkelt en prisutjämning mellan natt och dag. Skälet till detta är förstås att det är samma mekanism (fast omvänt) som gör att vi har en prisskillnad idag.

  REPLY
 • Niclas Damsgaard
  17 februari, 2012, 3:19 e m

  Tvätta på natten ger kanske inte så mycket i vanliga fall. Men vid extrema pristoppar behövs inte mycket för att sänka priser rejält. Dessutom finns det en potential för att styra om värmelaste – det kan ge betydligt mer.

  REPLY